IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 септември

08:12 | 25.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Корупцията е заплаха №1 за жители и гости на София

в. Сега

София се нарежда на 169-о място по индекс на престъпността от общо 345 града от всички континенти, показва редовното проучване на портала Numbeo за качеството на живот по света. Изследването включва различни показатели - от риск да ти ограбят жилището или да ти откраднат колата до чести срещи с подкупни представители на властта.  Нашата столица е направо феноменален случай в тази класация, защото се оказва, че за нейните обитатели и гости найпритеснителен от всички фактори е корупцията. Оценката за този риск е изключително висока - близо 87 (при 100 възможни). За сравнение, други оценки - за опасността да бъдеш нападнат на улицата, да ти разбият колата, да се сблъскаш с наркодилъри или дрогирани, се въртят около 50. 

Синдиците на КТБ водят дела за връщане на 240 млн. лв.

в. Сега

Синдиците на КТБ водят дела за възстановяване на 240 млн. лв. по заличени обезпечения по заеми, отпуснати от фалиралата банка. Това съобщиха двамата синдици Ангел Донов и Кристи Маринова, след като преди дни изтече 6-месечният срок от влизане в сила на последните промени в Закона за банковата несъстоятелност - срок, в който парламентът даде възможност да бъдат реактивирани обезпечения, заличени от  квесторите след поставянето на банката под специален надзор. Законовата промяна, известна още като закона "Пеевски", предвижда също така да се развалят прихващания и сделки, сключвани след 20 юни 2014 г. - датата, когато КТБ бе поставена под специален надзор. Промените бяха предложени от депутата Делян Пеевски, който е и бивш бизнес партньор на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев. Четири години сред рухването на банката той се обяви за спиране на "вторичното й разграбване". Един от мотивите, с които законът бе одобрен, бе, че синдиците очакват да върнат 1.4 млрд. лв. в масата на несъстоятелността.

Само осем БГ общини се топлят с минерална вода

в. Монитор

Само 8 общини у нас използват минералната вода за отопление въпреки 700-те извора у нас. Това сочат данните на Министерството на екологията, околната среда и водите (МОСВ).

В Сапарева баня, където са най-горещите извори, с геотермална енергия се топлят обществени сгради. В Сандански, освен за отопление на един от хотелите в града, горещата вода се прилага в оранжерии. Кметството в Стралджа също топли обществени сгради, както и това в Петрич и Нова Загора, Общината във Велинград пък има проект, чиято цел е да се осигурява нормална температура в три читалища, музей и общинска болница. Айтос и Благоевград вкарват минералната вода в оранжерии. Обикновено става дума за отглеждане на цветя и растения за нуждите на озеленяване на съответното населено място. Това са общините, които вече са успели да вкарат природния ресурс в местната икономика. 

178 пациенти с жалби за лошо лечение

в. Монитор

Сто седемдесет и осем пациенти са пуснали жалби в Изпълнителната агенция „Медицински одит“ за лошо лечение и грубо отношение. Други 18 са за нарушаване на медицинските стандарти. Това показва докладът на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ от 1 януари 2017 до 30 март 2018 година.

Оказва се, че софиянци са най-недоволни от своите лекари, независимо дали те са в болниците, в доболничната помощ или личните им доктори. След тях най-много сигнали пускат в здравната ДАНС и търсят правата си хората от Пловдив, Плевен, Враца, Стара Загора и Благоевград.

Евросубсидиите удвоиха кошерите у нас

в. Монитор

Трайна тенденция на окрупняване на пчелините се наблюдава в последните години благодарение на европейското и национално финансиране. От момента на присъединяване на страната ни към европейското семейство средният брой семейства в едно стопанство е скочил повече от два пъти - от 21,4 през 2007 г. до 57 десет години по късно, показва статистиката на земеделското министерство за периода.

Брюксел: ДДС измамите в България намаляват

в. 24 часа

България е сред четирите държави в ЕС, в които измамите с ДДС са намалели с най-много - над 5% на годишна база, показва доклад на ЕК за 2016 г. Другите страни отличнички са Латвия, Кипър и Холандия. 150 млрд. евро годишно струва на ЕС укриването и източването на ДДС. Загубата е с 10,5 млрд. евро, или 12,3% по-малка спрямо 2015 г. Година по-рано спадът е бил с 13,2 на сто.

ЕК идва на проверка заради боклука

в. 24 часа

ЕК ще посети България, за да ни помогне да подготвим 50% от отпадъците за рециклиране до 2020 г. Такава цел е заложена от комисията. Публикуван в понеделник от нея доклад сочи, че за страната ни и още 13 други членки на ЕС има риск да не успеят да се справят с изискването. В доклада се казва, че по време на визитата ЕК ще разговаря с националните, регионалните и местните власти, както и заинтересованите страни. ЕК ще продължи да оказва и техническа и финансова помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още