IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 септември

08:03 | 26.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ЧЕЗ обмисля да съди България заради "Инерком"

В. Сега

ЧЕЗ обмисля да заведе ново арбитражно дело срещу България - този път заради това, че държавата пречи на пазарджишката "Инерком" да купи чешкото ЕРП. Това обяви говорителката на компанията Алице Хоракова пред енергийния сайт 3e-news. Компанията обмисля още да подаде и жалба в ЕК.

Само преди месец Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) блокира сделката за ЧЕЗ, тъй като собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова притежава ВЕИ централи и това можело да доведе до монопол. Според запознати обаче дружествата на купувача и продавача не могат да достигнат и 0.005% от цялото производство на ток у нас. Тези дни стана ясно, че Върбакова е излязла от ВЕИ бизнеса и ще поиска КЗК наново да разгледа документите по сделката. В момента предишното решение на комисията се обжалва пред Върховния административен съд.

Съд запорира имоти, акции и влогове на Трайчо Трайков

В. Сега

Софийският градски съд е запорирал имущество на бившия министър на енергетиката в първия кабинет на ГЕРБ Трайчо Трайков по искане на Антикорупционната комисия. Това съобщава председателят на комисията Пламен Георгиев пред "24 часа".

След проверка, започнала през 2017 г., комисията е открила несъответствие между доходите и имуществото на Трайков за 2,4 млн. лева. Размерът на евентуалния иск ще бъде за 2,3 млн. лева. Комисията е проверявала състоянието на Трайков през последните 10 години.

Цветан Цветанов е избран за постоянен представител в УС на „Европол”

В. Сега

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е избран за постоянен представител в управителния съвет на „Европол” на Съвместната група за парламентарен контрол на агенцията, съобщиха от пресцентъра на партията.

Позицията е много важна за упражняването на контролните и надзорни функции на СГПК, като осигурява връзката между националните парламенти на държавите-члени, Европейския парламент и Управителния съвет на „Европол”.

София забранява събиране на дарения по улиците

В. 24 часа

Събирането на парични дарения на места за обществено ползване като улици, булеварди и площади в София ще бъде забранено.

Това предвижда проектът за нова наредба за обществения ред, която общинските съветници трябва да гласуват в четвъртък.

“Изключения се допускат само за кампании на БЧК или юридически лица, които са регистрирани в обществена полза, но след получaване на разрешение. За нарушителите санкцията е от 100 до 300 лв.”, каза шефът на комисията по обществен ред към СОС Иван Илиев, който е и вносител на наредбата.

Спас Русев купува в Албания до 6 месеца втория GSM оператор

В. 24 часа

Спас Русев - собственик на “Виваком” и на футболния отбор “Левски”, води преговори за закупуване на албанския оператор “Телеком Албания”, притежаван от германския “Дойче телеком”.

Новината за сделката, появила се в “Блиц”, беше потвърдена пред “24 часа” от достоверен източник, но с изричното условие, че всичко е още в ранен етап.

“Разговорите на българския бизнесмен Спас Русев с “Дойче телеком” са в много начален етап и ще продължат между 3 и 6 месеца”, коментира той.

ЕС ще прави бартер за ирански петрол

В. Монитор

Върховната представителка на ЕС за общата външна политика и сигурността Федерика Могерини обяви в Ню Йорк създаването на бартерна система, за да продължи търговският обмен с Иран, като се избегнат американските санкции, предаде АФП. Решението беше обявено ден преди днешната реч на президента на САЩ Доналд Тръмп пред Общото събрание на ООН, в която се очаква той да призове за мобилизация срещу Техеран. Инициативата има за цел да бъде спасено иранското ядрено споразумение от 2015 г. въпреки оттеглянето на Вашингтон през май.

В кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН Могерини се срещна с висши представители на Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и Иран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още