IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 декември

08:08 | 07.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

БНБ ще казва хора с какви доходи ще теглят заеми
в. Сега

Българската народна банка (БНБ) ще получи мощен инструмент за ограничаване на кредитирането до около месец. Централната банка ще може да определя с решение на управителния си съвет съотношението между размера на кредита и годишния доход на кредитополучателя, съобщи "Медиапул". Това ще е една от мерките при упражняване на т. нар. макропруденциален надзор, тоест тя ще важи за цялата банкова система и ще се прилага в ситуации на прекомерен кредитен растеж, става ясно от промени в Закона за БНБ, приети на второ четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Срещу министър Горанов започна и проверка за конфликт на интереси
в. Сега

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е започнала проверка за конфликт на интереси на финансовия министър Владислав Горанов. Поводът са медийните публикации за това, че той ползва безвъзмездно луксозен апартамент, даден му от неговия кръстник Иван Сариев, отговори председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев на въпрос на "Сега". Това е втората проверка срещу Горанов. Първата бе възложена на комисията лично от главния прокурор Сотир Цацаров и е за престъпление по служба и търговия с влияние. За извършването й бе даден 20-дневен срок, който изтича на 18 декември. "Тя ще приключи в срок", заяви Георгиев. Не е ясно колко време ще се проточи тази за конфликт на интереси.

Цигарената контрабанда отново надхвърли 5%
в. Сега

След хвалбите на премиера Бойко Борисов в края на септември, че незаконната търговия с цигари у нас е спаднала до 4.7%, нови данни показват лек ръст. През третото тримесечие на 2018 г. цигарената контрабанда се е увеличила с 0.6 на сто спрямо предходния период на годината и за деветте месеца делът й в потреблението е 5.3 на сто, сочи последният доклад на „Инициатива срещу незаконната търговия“, в която участват няколко големи тютюневи компании. В рамките на инициативата се прави измерване на мащабите на черния пазар у нас чрез събиране и анализ на празни цигарени опаковки.  Оказва се, че положението рязко се влошава в Свиленград, който от години е лидер по дял на контрабандните цигари. Там продажбите на черно са скочили от 10% в края на юни до 32% в края на септември. И в Кюстендил тенденцията за същия период е негативна - измерен е скок от 5.3 до близо 14 на сто.

Бизнесът в стрес - скъп ток заплашва икономиката
в. 24 часа

Няколко бизнес организации в страната се присъединиха към апела на Асоциацията на индустриалния капитал в България отпреди няколко дни и призоваха правителството, енергийното министерство и КЕВР да продължат либерализирането на пазара на електроенергия и пускането на дългосрочни продукти на енергийната борса. Поводът е драстичното нарастване на цените на тока на борсата в сегмента “Ден напред”, които от 60-70 лв. за мегаватчас в края на миналата седмица изведнъж скочиха на 200 и над 200 лева в началото на тази. Това предизвика няколко машиностроителни предприятия да спрат работа, а други да ограничат производството си.

КЕВР: До края на годината ще бъде определена цената на водата за 2019 г.
в. 24 часа

До края на декември предстои да се приеме годишната индексация на цената на водата, която ще влезе в сила от януари 2019 г. Това съобщи членът на Комисията за енергийно и водно регулиране / КЕВР/ Димитър Кочков на днешното заседание на постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР към Комисия по енергетика. Той подчерта, че КЕВР по закон трябва да приеме на годишната индексация за цената на водата, предаде БТА.

Шефът на АПИ: АМ "Хемус" трябва да бъде направена до 2024 година
в. 24 часа

Автомагистрала "Хемус" трябва да бъде направена до 2024 година - тя е приоритетна задача в програмата на правителството. Това заяви на въпрос на репортер на БТА в Плевен председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ инж. Светослав Глосов, цитиран от БТА. Работи се много сериозно от страна на агенцията, допълни той. "Вече два участъка - единият от страна София, а другият - от страна Варна, се работят. Предстои обявяване на тръжните процедури и започваме след това работа в участъка от Боаза до пътя Плевен-Ловеч и следващият - от пътя Плевен-Ловеч до пътя Велико Търново - Русе", поясни той. По думите му това са около 157 километра, които съвсем в скоро време ще бъдат възложени за работа.

Подписан е договорът с избрания изпълнител на разширението на парк „Възраждане“
в. Труд

На 4 декември е подписан договорът с избрания изпълнител на разширението на парк „Възраждане“ с още 25 декара. След проведена открита процедура за избор на изпълнител по реда на Закона за обществените поръчки и въз основа на направеното класиране за такъв е определена фирма „Калистратов Груп“ ООД. Договорът е подписан между „Софийски имоти“ ЕАД и „Калистратов груп“ ООД. Ще бъде оформена паркова зона с широки открити пространства с пейки, две чешми, с пет площадки за отдих с различна големина, като на най-голямата е съществуващият сега голям дъб с корона с диаметър 25 м. На площ от около 6600 кв. м ще бъде изграден аквапарк с 5 открити басейна, закрит басейн и СПА център с минерална вода от находището „Баталова воденица“.

Средно 40% отгоре ни струва кешът от кредитна карта
в. Монитор

Средно 40% може да достигне лихвата и таксите по обслужване на година в случай, че си позволим лукса да теглим кеш пари от банкомат с кредитната си карта. Т.е. на практика да я използваме като обикновена, дебитна. Това сочи справка в сайта "Моите пари". Най-големият процент от почти 80% се начислява по един от картовите продукти на западна банка имаща бизнес у нас. За същата карта и ГПР-то за покупки е доста високо - над 60 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още