IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 декември

08:42 | 08.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

И зам.-министър Николай Нанков е проверяван за конфликт на интереси
в. Сега

Още един министър от кабинета "Борисов" 3 ще бъде проверяван за конфликт на интереси. Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) се е самосезирала по медийни публикации, че бившият министър и настоящ зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков живее в чуждо жилище без да плаща наем. По същия начин луксозен апартамент обитава и финансовият министър Владислав Горанов. Жилището, което се намира в комплекса "Есте", построен от бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви, му е дадено от неговия кръстник Иван Сариев. Обяснението на финансовия министър бе, че децата му се уплашили от земетресението в Перник през 2012 г. и затова се преместил. Срещу Горанов също започна проверка за конфликт на интереси. Отделно от това, прокуратурата също възложи на антикорупционната комисия и друга проверка. Срокът за нея е до 18 декември.

Фандъкова: През 2019 г. пускаме 8 метростанции, ремонтираме 15 булеварда и строим 15 детски градини
в. 24 часа

През 2019 г. София ще се сдобие с първите 8 метростанции от третата линия, които ще бъдат пуснати на два етапа, ще ремонтираме 15 големи улици и булеварди и ще построим 15 детски градини. Най-важният приоритет в бюджет 2019 на София е екологията и чистия въздух. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов представи проекта за бюджета. През 2019 г. София ще има 1,586 млрд. лв. бюджет, който е с 30,6 млн. лв. повече от този за 2018 г.

Нови лекарства? Забавено договарянето на отстъпки може да спре достъпа
в. 24 часа

Забавяне на договарянето на отстъпки може да спре достъпа до нови лекарства през 2019 г. За тази възможност предупреди Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България, по време на дискусия за клиничните изпитвания. Сред очакваните терапии са медикаменти за онкологични и други тежки заболявания. 14 вече препоръчани за включване в списъка за реимбурсиране нямат ход, други 16 са в процедура за оценка.

Около 10 000 нови пациенти се включват всяка година в клинични изпитвания на над 500 центъра в България. Генерираният пряк финансов поток от тази дейност през през 2017 г., е 178 милиона лева, като 41 милиона от тях са плащания към бюджета като данъци, такси, осигуровки. Забавянето на навлизането на иновативни терапии може да направи клиничните проучвания още по-атрактивни за пациентите, както стана в Украйна, но пък ще отблъсне фармацевтичните компании да правят клинични изпитвания у нас, обясни Денев.

"Лекар“ е най-харесваната професия у нас
в. Труд

Най-харесваната професия у нас е “Лекар”. Тя е на първо място с рейтинг 55,46 от общо 100 точки сред шестнадесет професии от секторите “Машиностроене и металообработване”, “Електротехника и електроника”, “Транспорт и спедиция” и “Медицина и услуги за красота и здраве”. На дъното на класацията или най-непривлекателната е “Локомотивен машинист”, с 22,02 рейтинг.

Професията е привлекателна заради перспективата, социалните придобивки и работната среда, а не заради доходите, коментира проф. д-р Стефан Петранов. Критериите, по които са оценявани професиите, са работна среда, доходи, стрес, престиж, перспективи, непарични стимули и вложени време и средства за овладяване и поддържане на уменията.

От 1 януари 23 ст. по-скъп кубик вода в София и 12 ст. - във Варна
в. Монитор

КЕВР се готви да одобри от януари поскъпване на водата в София с 23 ст. на кубик с ДДС и така цената ще достигне почти 2,585 лв., срещу сегашните - 2,354 лв., сочи справка в обявлението на регулатора за свикване на обществено обсъждане на 17 декември на цените на за догодина на цените на 27 ВиК дружества в страната.

Във Варна цената скача над 3 лева за кубик до почти 3,10 кинта, при сегашна с ДДС от 2,9736 или с 12,2 ст. повече. В Шумен, където цената на кубика досега бе една от най-високите в страната ще добавят към нея 14 ст. и ще достигне почти 3,40 лв. В Добрич промяната на цената нагоре ще бъде само със 7 ст. за кубически метър и се предлага да бъде 3,35 лв. с ДДС. В Пловдив местното ВиК иска по-малко поскъпване от само 1,5 ст. кубик до 2,215 лв./куб. м.

НИМХ остава в централата си
в. Монитор

Националният институт по метеорология и хидрология ще остане в досегашната си сграда на бул. „Цариградско шосе“ № 66. Това е заложено в правилника за неговото устройство и дейност, публикуван за обществено обсъждане.

От 1 януари 2019 г. Националният институт по метеорология и хидрология от основно звено при Българската академия на науките се преобразува в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката. От Академията пък създават нова метеорологична служба, която да се казва „Институт за изследване на атмосферата, климата и водите“и ще започне функционирането си, когато и НИМХ към МОН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още