IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяна в подхода на финансиране искат от сдружението на общините

Организацията настоява за ясни критерии кои общини могат да получават финансова подкрепа от държавата

10:31 | 14.03.16 г.
Промяна в подхода на финансиране искат от сдружението на общините

Системата на финансиране е безнадеждно остаряла и това поражда сериозни проблеми за общините. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria  изпълнителният директор на Националното сдружение на общините у нас (НСОРБ) Гинка Чавдарова.

Данните от статистиката са стряскащи – от 265 общини 156 завършват 2015 г. с дефицит, а 71 надвишават посочения от закона лимит за просрочените вземания. Затова и в ход са законодателни промени, които предвиждат оздравяване на общините.

Промените в Закона за публичните финанси бяха одобрени на първо четене в Народното събрание. Те предвиждат специален финансов механизъм за оздравяване. Самите общини обаче трябва да поискат този инструмент, припомни депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който също участва в дискусията. Според него община, която е отговорна към собствените си граждани, ще потърси съдействие от Министерството на финансите, за да изработят заедно оздравителен план.

Гинка Чавдарова посочи, че НСОРБ подкрепя финансов инструмент за дисциплиниране на общините. "Нашият институционален интерес е да няма финансово провалени общини, а да има работещ механизъм, който, колкото и ресурс да се отдели, ще доведе до траен и дългосрочен ефект", каза още тя.

От НСОРБ предлагат още и изготвянето на обективни критерии, на базата на които да бъде отпускана и финансовата помощ за общините. Кметът на Троян и зам.-председател на НСОРБ Донка Михайлова коментира пред БНР, че един от проблемите е, че не се отчитат причините за тежкото финансово състояние на общините, а те се поставят „под общ знаменател“.

„Има обективни критерии, които ние в диалог с държавата можем да уточним“, каза Михайлова. Според нея такива критерии са висока безработица в общината или тежки демографски проблеми, които влияят пряко върху платежоспособността на данъкоплатците.

Тези критерии ще дадат възможност държавата да помага на общините, които са в реален риск, и да не стимулира общини, при които проблемите са свързани с липсата на професионализъм, компетентност или отговорност от страна на местните власти.

Михайлова посочи още, че е създадена работна група към парламентарната комисия по бюджет и финанси, която да изработи необходимите промени между първо и второ четене на Закона за публичните финанси. Тя очаква НСОРБ да бъде поканено за участие в тази работна група. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още