IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверяват икономическия министър за конфликт на интереси

Прието е решение за откриване на процедура за разследване на Трайчо Трайков, резултатите – след два месеца

16:02 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Проверяват икономическия министър за конфликт на интереси

Председателят на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика Яне Янев заяви, че на днешното заседание на комисията е прието решение за откриване на процедура за установяване на конфликт на интереси на министър Трайчо Трайков.

Ще изпратя писмо до министър Трайков да даде обяснения във възможно най-кратък срок. Процедурата за установяване на конфликт на интереси трае два месеца. През това време трябва да се установи каква длъжност е заемал Трайков 12 месеца преди да бъде определен за министър на икономиката, енергетиката и туризма, както и дали тази длъжност включва управленски или контролни функции.

Друго, което ще се проверява, е дали действията на министъра представляват разпореждане с държавно или общинско имущество и дали касаят разходването на бюджетни или извънбюджетни средства, включително средства от еврофондовете, посочи Янев.

Ще се проверява и дали като министър е гласувал в интерес на частни лица, допълни той.

При представянето на министрите от новосформирания след изборите през юли кабинет беше съобщено, че преди да стане министър, Трайчо Трайков е бил прокурист на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД и на „ЕВН България Електроразпределение“ АД.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още