IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сагата със злополучните промени в ГПК е напът да приключи безславно

Кой ще атакува частни сделки ще стане ясно след Великден

09:29 | 08.04.15 г. 3
Сагата със злополучните промени в ГПК е напът да приключи безславно

Сагата със злополучните промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), които дават право на главния прокурор да атакува търговски сделки при увреден интерес на държавата, е напът да приключи безславно, пише в днешния си брой вестник „Сега“.

ГЕРБ няма да оттегли законопроекта си, но ще отложи окончателното му гласуване след Великден, обяснява пред изданието шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Тогава ще бъде обсъден и внесеният преди ден от Реформаторския блок (РБ) проект, с който извънредните правомощия на главния прокурор се прехвърлят към министъра на финансите.

От мнозинството предположиха, че проектът на ГЕРБ ще бъде отхвърлен в залата, но същата се очертава и съдбата на проекта на РБ, тъй като след главния прокурор Сотир Цацаров и финансовият министър Владислав Горанов обяви, че не иска извънредните правомощия.

"Как министърът на финансите ще разваля сделки, които са извън юрисдикцията на България? Какви ще са правните последствия от евентуални действия на министъра на финансите?", попита Горанов, като изтъкна, че и подсъдността, и предметът на подобно оспорване са неясни. Повод за внасянето на извънредно законодателство бяха именно сделки, сключени извън България - за продажбата на дяловете на Цветан Василев в БТК и още 5 дружества. Горанов изтъкна, че в ГПК има текстове, които натоварват финансовото министерство да представлява държавата в съдебни спорове, при които има отправени финансови претенции към България.

"Ако от ГЕРБ решат да си оттеглят законопроекта, ще решат от раз проблемите и на Цацаров, и на Горанов", каза вчера пред "Сега" Димитър Делчев от РБ. От РБ признаха, че са внесли поправки на поправките на ГЕРБ, само за да парират евентуалното приемане на герберския проект. Според реформаторите са налице сигурни знаци, че в ГЕРБ са разколебани в собствения си проект. Обсъждането му не е предвидено в дневния ред на правната комисия тази седмица въпреки първоначалното бързане. Насроченото за вчера заседание на комисията бе отложено. Снощи групата на РБ трябваше да се срещне с главния прокурор, за да обсъдят ситуацията.

"Дори и да бъдат приети промените в ГПК, те не могат да предотвратят сделката за дружествата на Цветан Василев, тъй като нямат действие със задна дата", обясни Делчев.

Според него и сега има достатъчно механизми за стопиране на съмнителни сделки - чрез запор на акциите от НАП или чрез сезиране на Комисията за защита на конкуренцията за установяване на монополно положение. И двете действия вече бяха предприети. Делчев споделя мнението, че и сега финансовият министър има право да защитава националните интереси, но в проекта на РБ тези правомощия били разписани по-подробно.

В разпоредбите, предлагани от РБ, навсякъде "прокурор" се заменя с "финансов министър". Те дават възможност на министъра да встъпи като страна по дело само ако се установи, че държавата или общината не са защитили интересите си. Предвижда се да бъде отстранен от процеса, ако се докаже, че не защитава държавния интерес. Вместо досегашния текст, че прокурорът "може" да встъпва по делото, се записва, че министърът "може да пожелае" да го направи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
dzk
преди 8 години
Още един опит за закон, написан в момент за един конкретен случай, без да се мисли дали изобщо може да се приложи и какви ще са последствията от него. Това беше за Виваком, предишният беше за земеделските земи, да не говорим за предишните изцепки и недомислици на знайни и незнайни наши герои-законописачи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Kolumb
преди 8 години
Това е недемократично и не е ясно, дали някой ще се съгласи да упражнява контрол върху сделките между частни лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
puntina
преди 8 години
Интересно е как в България едни закони важат за едни, а за други - не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още