IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сегашната ситуация е шанс България да се отърси от зависимостта си от руски газ

България никога не е била толкова зависима от руски газ, а в момента е и доста по-добре подготвена в сравнение с кризата от 2009 г., смята Руслан Стефанов

22:30 | 13.05.22 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.


България никога не е била толкова зависима от руски газ, както на някои им се иска да вярваме, а в момента е и доста по-добре подготвена в сравнение с кризата от 2009 г., но трябва да помисли за поемането на контрол над руските енергийни компании в страната. Това заяви Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист в Центърта за изследване на демокрацията (ЦИД), в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Българските енергийни връзки с Русия са градени с десетилетия и често са служили за натиск върху политическите и икономически решения на правителствата", смята Стефанов.

Той обясни, че едно от последствията от войната за Кремъл ще бъде загубата на меката сила в страни като България и Словакия. Докато в Унгария политическото ръководство е прокремълско заради собствената си политическа изгода, "в България ситуацията е доста по-сложна - освен за политически сделки, става дума и за много пари, които много години влизат в българската икономика, особено в енергетиката", коментира Стефанов.

Събеседникът обясни, че покачването на цените на световните енергийни пазари усложнява ситуацията с България, но това повишение не е ново и се е случвало и преди войната. Сегашната ситуация е "уникален шанс" България да се отърси от зависимостта си, тъй като позицията на "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" се е променила, а и БСП разбира, че националният ни интерес се разминава много сериозно с Москва.

"Българският интерес беше излъган за пореден път по особено брутален начин от Русия със започването на войната. Нашият интерес е много по-добре защитен в ЕС и мисля, че всички политици от основните политически партии разбират много ясно това. Всяка европейска страна е малка в сравнение с тежестта на ЕС и всички разбират, че работенето им заедно и спазването на общи правила, които могат да се променят от всички, е по-добро от това, което им предлага Русия като международен ред", допълни експертът.

Как се разпростира руската мрежа на влияние в българската политика и енергетика и какви са прогнозите за войната в Украйна може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Златен шан да ти го набутат хем скъп, хем с недопустим процент примеси, хам да ти го карат от "майна си Райна". За кефа на пиндо0сянци. СДС - Стани Да Седна, ама ще си платиш за това - преведено на чист български език. Щото не сме колония, нито васали, нъл тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
"Сегашната ситуация е шанс България ..." ..... златен шанс , не е за изпускане ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Да, идеално изпълняват комсомолските си поръчения от грозната кюрдка. Нали за това ги поставиха там. Инфантилни безкрупулни *** - идеални за мръсната задача. После - в канализацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
andy
преди 1 година
Като се види кой му плаща на този, се разбира на кого лобира. Просто следвайте парите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 1 година
нека па да оатанат, идеално се справят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
Така е за жалост. Така казват и с тока ,че нямаме и не знам си какво ама никой не си прави труда да отвори сайта eso.bg където всичко се вижда в реално време :) Както съм казвал ... руските опорки са за третокласници или такива от гъзграждане които вярват,че самолетите ги пръскат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
Пьотър колко да е евтино като дупката е една :) Цената е такава каквато ти наредят от масква :). Най-евтино е когато си го добиваш сам. Питай сега масква защо в България си наложихме мораториум за добив на газ и петрол на наша земя и море. После ги питай как направихме за 1 година тръба да свържем турски поток (без да можем да го ползваме) , а за почти 10 години не можахме да копнем до Гърция :) Сега ако си ходил в трети клас ще можеш да сметнеш 2+2 :) Ако не можеш ще ти кажа извода: русия плаща (корумпира) български политици за да преследва своите интереси (руските). Част от тези политици са и от гъзграждане. Тяхната цел е да разделят обществото. Анализирвай винаги нещата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
тAп копейник, какво си получавал "евтино" бе, цената на гъCпром за България беше двойно по-висока от тази за Германия! Слабоумен и неук мyрзиляж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 11
Pyramid
преди 1 година
Нещо повече, това е не покана, с набутване от една зависимост в друга, в интерес на външни сили и в ущърб на България. Кирчо и Кокорчо да си ходят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
Petar2015
преди 1 година
Покана да сменим това което получавахме евтино и изобилно, със същото но скъпо и недостатъчно. Поканата, облечена с политически лозунги, защото не може да се обоснове с икономически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още