Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Сивата икономика у нас е намаляла през 2011 г.

В България и Румъния са отчетени най-високите нива на сиви практики в Европейския съюз - над 30% от БВП

Сивата икономика в България през 2011 г. е намаляла спрямо 2010 г., сочат последните данни на Националния център „Икономика на светло“.

Центърът разработва индекса „Икономика на светло“, който измерва сивите практики у нас. Той отразява данни, събирани посредством анкети, социологически проучвания, статистика, сигнали за нередности и др. Индексът показва процента на легално произвеждания у нас брутен вътрешен продукт (БВП).

За 2011 г. индексът достига 67,40  пункта, докато през 2010 г. е бил 63,97 пункта. Това показва, че у нас се наблюдава намаляване на дела на сивата икономика, съобщи Милена Ангелова, ръководител на проекта и главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

Още по темата

"Въпреки че случаите на сиви практики у нас намаляват, строителството, туризмът и здравеопазването все още са сред секторите, в които се извършват плащания „под масата“ и се назначават най-много хора без трудови договори. В здравеопазването се извършват допълнителни услуги, за които се плаща по нереагламентирани начини“, коментира още тя.

Съществено подобрение през 2011 г. има при събирането на акциза от алкохол и цигари. Все по-малко са и хората, които работят без трудов договор, допълни Ангелова.

Според нея свързването на касовите апарати на търговците с НАП е изиграло важна роля за подобряването на индекса и „изсветляването" на българската икономика.

От центъра допълниха, че в България и Румъния са отчетени най-високите нива на сива икономика в Европейския съюз - над 30% от БВП. За сравнение средният процент за ЕС е между 15 и 17.

 

По статията работиха: автор Елена Калпакчиева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
преди 8 години
Няма профилна снимка
Дааа-толкова е "намаляла",че сме на Водещото място- съперник ни е само Румъния. А в търговията, повечето услуги - няма ли сенчеста икономика, бре г-н Дянков...!?Ще излезе на Слънце само ,когато се въведе регламентирано почасово заплащане-ама европейски стандарт-и контролните ревизионни органи и институции си Свършат работата..Не и при днешната корупция..
0
 
3
 
3
bgMan до: Melani2
преди 8 години
Няма профилна снимка
И аз мисля така.
Въпреки че наполовина съм в сивата и само другата половина от бизнеса ми е на светло. Искрено вярвам до няколко години много неща да се променят и сивата икономика да се сведе до минимум.
0
 
4
 
2
преди 8 години
Няма профилна снимка
Лично аз смятам че трябва да се поддържа определен минимум на Сивата:)
0
 
7
 
1
преди 8 години
Няма профилна снимка
Не само сивата - всичката е намаляла.

Още от България
Проф. Михаил Константинов: Отиваме към правителство с пълна подкрепа