IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сивата икономика у нас е намаляла през 2011 г.

В България и Румъния са отчетени най-високите нива на сиви практики в Европейския съюз - над 30% от БВП

17:16 | 18.06.12 г. 4
Сивата икономика у нас е намаляла през 2011 г.

Сивата икономика в България през 2011 г. е намаляла спрямо 2010 г., сочат последните данни на Националния център „Икономика на светло“.

Центърът разработва индекса „Икономика на светло“, който измерва сивите практики у нас. Той отразява данни, събирани посредством анкети, социологически проучвания, статистика, сигнали за нередности и др. Индексът показва процента на легално произвеждания у нас брутен вътрешен продукт (БВП).

За 2011 г. индексът достига 67,40  пункта, докато през 2010 г. е бил 63,97 пункта. Това показва, че у нас се наблюдава намаляване на дела на сивата икономика, съобщи Милена Ангелова, ръководител на проекта и главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

"Въпреки че случаите на сиви практики у нас намаляват, строителството, туризмът и здравеопазването все още са сред секторите, в които се извършват плащания „под масата“ и се назначават най-много хора без трудови договори. В здравеопазването се извършват допълнителни услуги, за които се плаща по нереагламентирани начини“, коментира още тя.

Съществено подобрение през 2011 г. има при събирането на акциза от алкохол и цигари. Все по-малко са и хората, които работят без трудов договор, допълни Ангелова.

Според нея свързването на касовите апарати на търговците с НАП е изиграло важна роля за подобряването на индекса и „изсветляването" на българската икономика.

От центъра допълниха, че в България и Румъния са отчетени най-високите нива на сива икономика в Европейския съюз - над 30% от БВП. За сравнение средният процент за ЕС е между 15 и 17.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
dgudi
преди 11 години
Дааа-толкова е "намаляла",че сме на Водещото място- съперник ни е само Румъния. А в търговията, повечето услуги - няма ли сенчеста икономика, бре г-н Дянков...!?Ще излезе на Слънце само ,когато се въведе регламентирано почасово заплащане-ама европейски стандарт-и контролните ревизионни органи и институции си Свършат работата..Не и при днешната корупция..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
И аз мисля така.Въпреки че наполовина съм в сивата и само другата половина от бизнеса ми е на светло. Искрено вярвам до няколко години много неща да се променят и сивата икономика да се сведе до минимум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Melani2
преди 11 години
Лично аз смятам че трябва да се поддържа определен минимум на Сивата:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Не само сивата - всичката е намаляла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още