Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Срокът за кандидатстване по мярката 60/40 се удължава до 30 юни

Компенсациите ще се изплащат за не повече от три месеца, реши правителството

Срокът за кандидатстване по мярката 60/40 се удължава до 30 юни

Снимка: Bloomberg

До 30 юни 2020 г. се удължава периодът, за който работодателите могат да кандидатстват за изплащане на компенсации по мярката 60/40 с цел запазване на заетостта на работниците и служителите след отмяна на извънредното положение в страната и обявяване на извънредната епидемична обстановка. Това реши правителството с приемането на промени в Постановление № 55 от 2020 г., което регламентира реда и условията за изпълнението на мярката.

Компенсациите ще се изплащат за целия период или за част от периода от 13 март до 30 юни, но за не повече от три месеца. 

Още по темата

Работодателите, получили компенсации по постановлението, следва да изплащат на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер не по-малък от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г.

Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите са от фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване.

Първоначално схемата „60/40" трябваше да продължи да действа до рая на извънредното положение. 

В момента се дискутира схемата в подкрепа на заетостта да продължи да действа и след 30 юни. Тя обаче ще претърпи промени и ще бъде с нов дизайн, обяви вече социалният министър.

Очаква се 170 хил. работници и служители да бъдат обхванати от мярката в настоящия й вид. 

От старта на схемата – от 31 март до 11 май, среднодневно за периода в агенцията са регистрирали по 446 пакета документи за кандидатстване за 6862 души.

По данни на НОИ към 12 май са изплатени компенсации за трудови възнаграждения средно на човек в размер на 253,47 лв. при общ среден размер (с включени осигурителни вноски) - 302, 65 лв. Изплатените компенсации са 14,5 млн. лева, от които 12 млн. лева компенсации за трудови възнаграждения и над 2 млн. лева за осигуровки.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Ангелкова: СПА туризмът може да стане двигател на сектора тази година