Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

TAG: Имаме потенциала да открием хиляди работни места в България

Американският производител на военна техника разглежда варианти за производство и продажба на своите продукти у нас

TAG: Имаме потенциала да открием хиляди работни места в България

Снимка: armoredcars.com

Американският производител на военна техника The Armored Group (TAG) разглежда вариант за създаване на производствен център на територията на България и продажба на своите продукти както в страната, така и в останалите страни членки на Европейския съюз.

По време на среща с представители на българските медии ръководството на компанията представи различните модели отбранителна техника, които са част от нейното 30-годишно портфолио.

Аспарух Пилософ, представител на TAG за България, сподели, че компанията желае да предложи на българското правителство да създаде на местна територия своя първи производствен център в ЕС.

Той обърна внимание на една от основните машини на компанията – MASTIFF, която по неговите думи „технически е най-усъвършенстваната8х8 машина, която разполага с голяма устойчивост и маневреност“.

Пилософ подчерта, че всички машини от портфолиото на TAG отговарят и дори надхвърлят изискванията на българското правителство и в частност на Министерството на отбраната, които са провели среща с представители на компанията с интерес към нейните продукти.

„За момента официалната позиция на министерството на отбраната е, че предложението на TAG е закъсняло, тъй като маркетинговото проучване относно закупуването на подобна техника от страна на България е приключило още през 2017 г.“, заяви Пилософ, като добави, че това решение трябва да се преразгледа и посъветва българските власти да не следват сляпо тръжните процедури.

Главният изпълнителен директор и основател на TAG Робърт Паздерка посочи от своя страна, че компанията се стреми да се наложи на европейския пазар и да бъде конкурентна на останалите производители в региона.

„Идеята ни за преместване на производството ни в България дойде, след като разбрахме за сделката за закупуване на изтребителите F-16 от българското правителство“, сподели Паздерка.

Аспарух Пилософ изтъкна от друга страна постиженията на компанията и огромния опит, който има дизайнерът на нейните машини.

„Ние предлагаме по-добрата алтернатива на пазара и на българското правителство“, подчерта представителят на TAG за България.

По думите на Паздерка машините на компанията могат да бъдат подобрявани в процеса на поддръжка и по този начин да бъдат конкурентни и за в бъдеще.

„Относно плащането при поръчка, ние сме гъвкави и можем да обсъдим различните варианти с българските власти“, изтъкна изпълнителният директор.

На въпрос дали вече има обучени български военни на машините на TAG, Паздерка отговори, че интересът на компанията към България е отскоро и все още не са стигнали до етап на обучение на местни кадри.

Той посочи, че компанията е готова да инвестира в България пропорционално на търсенето в региона и това ще позволи отварянето на хиляди работни места, ако правителството се съгласи на договор.

Все още остава неясно за какъв тип производство може да се говори – на отделни части или сглобяване, но представителите на компанията са категорични, че при зелена светлина от страна на правителството на България, те са готови да предложат конкурентни условия и цени.

От TAG посочиха необходимостта пред страната ни за привличане на чуждестранни инвестиции и стимулиране на производството, тъй като България разполага с отлична база от инженери.

Относно цената на различните машини, Паздерка заяви, че пазарната стойност на даден продукт зависи от спецификациите на модела и от целите, за които клиента иска да използва продукта.

Според него TAG ще се съобрази в това отношение с отпуснатите от държавния бюджет средства за подобни покупки.

По статията работиха: автор Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
3
 
2
преди 11 месеца
Твърде силен сектор сте имали ама друг път. Заводите, които произвеждаха оръжие продължават да работят и то много успешно. Само че освен тях имаше и маса безумия като завода за производство на дървени сандъци за противогази в Клисура и "танковия" завод в Червен бряг за ремонт на Т-55.
8
 
24
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
А ние имахме твърде силен сектор във военната промишленост,но когато затваряха военните заводи не говореха че те създават много работни места,защо ли?

Още от България
Бизнесът се среща със студенти на форум за кариери