IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгна предварителният подбор на фирми за изграждането на яз. Луда Яна

Кандидатите могат да подават документи до 23 април в Министерството на регионалното развитие

09:57 | 04.03.14 г.
Тръгна предварителният подбор на фирми за изграждането на яз. Луда Яна

Министерството на регионалното развитие (МРР) стартира процедурата за предварителен подбор на фирми за изграждането на яз. „Луда Яна“ край Панагюрище.

Кандидатите могат да подават документи до 12 ч. на 23 април в министерството, посочва се в документацията, която е публикувана на сайта на ведомството.

Освен язовира, планира се да бъде изградена и пречиствателна станция за питейни води към него. Тя ще обслужва Панагюрище и околните населени места.

Финансирането е осигурено по линия на заем, който България получи от Световната банка за модернизиране на общинска инфраструктура. Затова и търгът се води по правилата и процедурите за допустимост на Световната банка, поясняват от ведомството.

Язовир „Луда Яна” е разположен на 2 км североизточно от гр. Панагюрище, на р. Луда Яна, непосредствено след сливането на р. Стара и р. Мулейска. Основните дейности за изграждането на съоръжението и пречиствателната станция са изкопни работи по стената и прилежащите й съоръжения, филтри и дренажи, насип за стената, скален насип за бронята, изграждане на инжекционната завеса с дълбочина 30 м и дължина 720 м, изграждане на стоманобетонен преливник, водовземна шахта и основен изпускател, както и на контролно-измервателна система.

Необходимо е също така да се учреди санитарно-охранителна зона, както и да се изгради обслужваща сграда за експлоатация на язовира.

Що се отнася до пречиствателната станция, освен основната сграда на съоръжението трябва да се изгради и помпена станция, както и захранващите водопроводи към съществуващата мрежа за водоснабдяване на Панагюрище.

Язовир „Луда Яна“ се планира да бъде завършен през 2015 г. Строителството му, заедно с пречиствателната станция, ще струва 52 млн. лева.

Строителството на „Луда Яна“ е започнало през 1986 г., прекъсвано е няколко пъти и през 2000 г. е спряло поради липса на финансиране. Идейният проект за съоръжението е готов, а в момента се разработва техническият.

Тази година трябва да започне и строителството на яз. „Пловдивци“ край Рудозем. Изграждането му започна през 1999 г. и спря през 2001 г. Планира се да стартира и рехабилитацията на яз. „Студена“ край Перник.

Друг ключов язовир, чието строителство предстои, е „Нейковци“ в община Трявна. Работата по съоръжението е стартирала още през 70-те години на ХХ век. Тази година трябва да започне проектирането му.

Други язовири, които трябва да бъдат завършени, са “Черни Осъм”, който ще обслужва населени места в областите Плевен и Ловеч, язовир “Кюстендил”, язовир “Бяла”, който ще обслужва Севлиево, и язовир “Чаланица” край Благоевград.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още