IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператори: Държавата да ни подпомогне финансово, бързо и безусловно

Протест под прозорците на правителството ще настоява за незабавна помощ и кризисен план за спасение, съобщи управителят на туроператорска фирма Румяна Балтова

11:19 | 28.07.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Туроператори: Държавата да ни подпомогне финансово, бързо и безусловно

Тя се надява, че по този начин туроператорските фирми ще започнат да връщат парите на клиентите под формата на екскурзии до 13 март 2021 година или в пари в брой. Същевременно Балтова преценява, че това се отдалечава във времето. Експертът потвърди, че с ликвидността от държавата ще се разплатят с клиентите, които не могат да чакат.

Новият министър на туризъма Марияна Николова се сблъсква челно с отдавна трупани проблеми в сектора в една трудна година, белязана от икономически щети, свити бюджети и все още активна инфекция. Николова и останалите членове на кабинета ще чуят под прозорците си и гласа на недоволни туроператори и агенти, които излизат на протест с искане за незабавна помощ и кризисен план за спасение.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Туристическият бранш е нещо доста широко и разноцветно. Туроператорите и турагенциите са по-различен сектор в "Туризъм", в сравнение с ресторантьорството и хотелиерството, с което широката публика е свикнала да ни свързва. Коронакризата при туроператорите беше катастрофа. Не е криза. Тези, които се занимаваме с организиран туризъм, изходящ и входящ - не сме работили от пет месеца. Нямаме друг начин да оцелеем, освен да бъдем подпомогнати финансово", посочи представителката на част от обединение „Бъдеще за туризма".

Тя припомни, че миналата година е била добра от гледна точка на туристи.

"Тази година се заформяше доста успешна, бяхме предплатили доста и смело, но оборотът ни е 0%. Ние сме с впечатлението, че туроператорската дейност се игнорира тотално от Министерството на туризма“, коментира Балтова. Тя отправи упреци към ведомството, в което, когато говорят за туризъм, „говорят единствено за хотели, плажове, шезлонги“.

„За туроператори и турагенти за първи път чуха, когато ние надигнахме глас в началото на кризата", коментира Балтова.

Според нея новият министър на туризма наследява огромните проблеми, които са се натрупали във времето. От обединение „Бъдеще за туризма" и ресорните организации вече са се срещнали с Мариана Николова, за да ѝ  представят трите си искания, които преди това са внесли с писмо на 16 юли.

Балтова е категорична, че намаляването на ДДС-то от 20% на 9% е „абсолютно неработещо решение“.

"ДДС-то не е никакво решение по две причини - 9% от 0% и 20% от 0% дава една и съща цифра. Ние нямаме никаква дейност, за да се радваме, че ще плащаме по-ниско ДДС. От предишния министър ние имахме подигравателно отношение към изходящия туризъм, това беше големият проблем“, разкри  Балтова.

Тя напомни, че изходящият туризъм е по-специфичен в счетоводно отношение и сделките с трети страни са освободени от ДДС. „Плаща се данък върху един марж от приходите и разходите от една екскурзия“, даде пример представителката на туристическия бранш. Балтова потвърди, че проблемът е в това, че счетоводно не могат да си получат  обратно ДДС-то от никого, за да го платят.

Ще има ли масови фалити в туризма? Има ли полза от европейското субсидиране на 35 евро на седалка? Има ли перспектива за българския туризъм зад граница?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
SSS55
преди 3 години
Не съм съгласен! Защото! Имам къща за гости и върнах парите на англичани, руснаци, французи и германци! А , на мен кой ще ми плати? Да са подписали договори с клаузи за връщане на депозити и предплатени ваканции!Второ, аз имах застрахователно брокерска къща! Компютърът изяде бизнеса в посредничеството! Прочетете книгата "Изцяло ново мислене" Даниел Пинк! Ако компютърът може да го направи по-бързо, просто забравете за посредническата дейност!!! С това което направиха посредниците, не връщане на пари, си отрязаха бъдещето! И на мен не ми е лесно!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ratten
преди 3 години
хаахааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още