IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се инвеститор за спортно-туристически център "Перелик"

Предвижда се изграждане на 22 ски-писти с обща дължина 22 км и капацитет над 8000 скиори за час

15:15 | 15.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Търси се инвеститор за спортно-туристически център "Перелик"
Обществен съвет ще извърши процедурата за избор на инвеститори за спортно-туристическия център "Перелик", заяви кметът на Смолян Дора Янкова, представяйки днес състава на назначения обществен съвет, съобщава Dnes.bg.

Председател на съвета е Андрей Делчев, а сред членовете са Антон Дончев и Венелина Гочева. Кметът Дора Янкова обяви, че се поставя началото на процедура за избор на инвеститори за бъдещия ски център в Перелишкия дял на Родопите.

Териториално-устройствен проект на комплекса "Перелик" бе утвърден от предишната общинска управа през 2001г., за който има и одобрена Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Според цитираните тогава в ОВОС данни, ски центърът ще се разполага на надморска височина от 1300 до 2191 м в район, в който снежната покривка се задържа до 45 дни по-дълго, отколкото в Пампорово.

По първоначално посочените в териториално-устройствения план параметри се предвижда изграждане на 22 ски-писти с обща дължина 22 км и капацитет над 8000 скиори за час, 3 кабинкови лифта, 4 пътнически въжени линии и 5 влека.

Данните от териториално-устройствения план ще бъдат използвани като база при разработването на подробните планове, обясняват от общината. Подробните планове ще бъдат възложени от инвеститорите.

Бъдещият скиорски център ще се простира на площ от 2191 хектара, като в тази зона попадат държавни, общински и частни земи и гори, твърдят от общинската управа. Според Дора Янкова собствениците на частни имоти в пределите на планирания комплекс едва ли биха се превърнали в пречка за изграждане на съоръженията и инфраструктурата. Само три писти са разположени върху частни гори и земи, а преобладаваща част е в държавен фонд, уточнява Янкова.

Условията за участие в процедурата за избор на инвеститори ще бъдат публикувани в местни и национални медии. Крайният срок за закупуване на документи за кандидатстване е 31 май. В списъка от критерии за подбор е заложено условието бъдещият инвеститор да има опит в изграждането на подобни обекти с общ обем на инвестициите за последните 10 години не по-малко от 50 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още