IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се стратегически инвеститор за разградския завод за стъкло "Диамант"

Агенцията по инвестиции работи с потенциален инвеститор, поканени са и фирми от Германия, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева

18:10 | 10.03.14 г. 4
Търси се стратегически инвеститор за разградския завод за стъкло "Диамант"

Правителството търси стратегически инвеститор за фалиралия завод за стъкло „Диамант“ в Разград, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева, която днес посети града.

Според Бобева вече е проявен първоначален интерес, по който работи Българската агенция за инвестиции. Отделно са поканени и инвеститори от Германия, посочи тя, цитирана от БТА.

Ще се търсят възможности и за възстановяване на месокомбината "Родопа" в Разград, който е в несъстоятелност, каза още вицепремиерът.

Заводът „Диамант“ изпадна в несъстоятелност през 2001 г., а през 2007 г. се появи купувач за активите му – компанията „Виа глас“, която влезе в партньорство с китайската China Luoyang Float Glass Group – един от световните лидери в производство на плоско стъкло.

Китайците обявиха, че искат да инвестират над 80 млн. евро в модерен завод за плоско стъкло, медицинско стъкло, стъкло за фотоволтаични панели и т. н.

През 2010 г. започна и събаряне на сградите на стария завод. Инвестицията в новото предприятие обаче така и не се реализира.

Правителството обяви в началото на годината, че работи по възстановяването на няколко предприятия, които са структуроопределящи за икономиката. В програмата за реиндустриализация са включени врачанският мастодонт „Химко“, както и „Ремотекс“ в Раднево, за който се водят преговори със собствениците да бъде купен от държавата.

В момента се води и дискусия за възстановяването на завода за непрекъснато леене в "Кремиковци". С това се занимава специална работна група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar
преди 10 години
Няма нищо такова като пропаганда :), просто казах че балона се спука, няма пазар и до там. като е толкова хубаво у нас защо не идват големите фирми да правят бизнес :). Като гледам Ирландия отново е набрала скорост, ние кво правим още в батака и защо с държавни пари ще правиш нещо? Там няма държавни предприятия, освен да речем нещо стратегическо, всичко друго е частно. Гогле-то знаеш ли каква централа имат там :) Ирландия да е тръгнала да го национализира? Нито се заяждам нито нищо. Няма модернизация на техника от 70-те която да е конкурентноспособна на машини ново поколение. Работиш назад още преди да си почнал да работиш - как да се взема мин 700ЕУР заплата :). Ако съм обидил някой сори ама като че ли се вижда с просто око.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
forexboy
преди 10 години
Пешка, стига с тази политическа пропаганда! Вече и на пеленачетата е ясно, че всички, които разсипаха държавата от 89 г. насам имат пряка или непряка връзка с партията-майка БКП! Що до съсипаната ни икономика, голяма част от предприятията можеха да си работят и до днес след известна модернизация, НО истината е, че определени външни кръгове нямат интерес от развита българска икономика, а само от консуматори на вносните ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Petar
преди 10 години
Ами Ники защото, когато е държавно никой не работи а само се краде. Отиди да откраднеш от частник обаче. И друго тия мастодонти как така ще ги съживяват - Кремиковци е частно, не можеш да принудиш никой нищо да направи. Химко - 50 милки само за Ремотекс и още 200-300 милки за да тръгне. Каква изгода в това? Затова и на хората на възраст им се гласува за БСП защото си мислят, че ще живеят като при бай Тошо, не че е било хубаво просто имаше работа за всички. Само че балона се пукна 89-та и всичко, което се произвеждаше тук вече нямаше предишния пазар. Затова и всички заводи затвориха. После си ги приватизираха Костовите хора но там е вече причина следствие. И да не ме питат старите къде ми е завода щото ще го счупа тоа телевизор вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
nikolay.i.nikolov.5
преди 10 години
Ами ще се сетят, ама защо 99% от предприятията ни трябва да са чужди, защо все трябва да сме европоугодни, а не си гледаме нашия интерес е това не мога да разбера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още