IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Употребата на антибиотици за ветеринарни цели в България расте

Като цяло продажбите на антибиотици общо в Европа намаляват, но разликите в отделните държави са огромни

14:52 | 27.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Рixabay</em></p>

Снимка: Рixabay

Употребата на антибиотици за ветеринарни цели в България отбелязва ръст.  На 16 октомври Европейската агенция по лекарствата публикува 7-ми годишен доклад за продажбата през 2015 г. на антибиотици за ветеринарни цели за животни, използвани за храна, в 30 европейски държави. 

Основното заключение е, че като цяло продажбите на антибиотици общо в Европа намаляват, но разликите в отделните държави са огромни, съобщава в бюлетина си асоциация „Активни потрбители“.

Най-много антибиотици се купуват (следователно използват) в Кипър (434 милиграма на килограм живо тегло), Испания (402) и Италия (322). Но докато за Италия тенденцията е за намаляване спрямо предишни години, то в Кипър и Испания използването на антибиотици постоянно се увеличава.

На другия полюс са скандинавските държави, в които почти не се използват антибиотици. Това са Норвегия (2,9), Исландия (5), Швеция (11,8) и Финландия (20,4).

България е на осмо място в тази класация със 121 милиграма на килограм, но по-лошата новина е, че употребата на антибиотици се увеличава - от 92 мг през 2011 г. и 116 мг през 2013 г.

Какъв е проблемът с антибиотиците?

Асоциацията припомня: за да предотвратят инфекциите и да ускорят растежа на животните, фермите рутинно дават дори на здравите животни малки дози антибиотици. Тези медикаменти са създадени за лечението на някога смъртоносни бактериални заболявания, но от години се използват безпричинно за превенция и профилактика на инфекции.

Накратко - храната, която консумираме, се произвежда с големи количества антибиотици, а крайният продукт съдържа остатъчни количества от тях, което води до резистентност на микроорганизмите, към които са предназначени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още