IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отмени решение, определящо винетките за паркиране и скобите за незаконни

Административен съд - София е тълкувал грешно дейността на "Център за Градска мобилност", казва в становището си ВАС

18:14 | 26.11.13 г. 2
ВАС отмени решение, определящо винетките за паркиране и скобите за незаконни

Върховният административен съд (ВАС) е отменил решението нa Административния съд - София-град, с което винетките за паркиране и слагането на скоби на автомобилите бяха обявени за незаконни. Това се посочва в решението на съда, публикувано на страницата на ВАС.

Делото се води по жалба на "Центъра за Градска мобилност" и Столичния общински съвет срещу решението на Административния съд, определящо режима за паркиране с винетки в София е незаконно.

Жалба срещу решението бе внесена още през февруари тази година. Тогава Радослав Тошев, председател на транспортната комисия към Столичния общински съвет, съобщи, че СОС ще обжалва решението, докато не се докаже законността на винетната система.

Според ВАС неправилно долната инстанция е тълкувала дейността на "Център за Градска мобилност" като административна принуда при преместване на автомобил и поставянето на "скоба".

Принудителните административни мерки се прилагат от полицаи, а служителите на дружеството само технически осъществяват действия, които са разпоредени от полицаите. Поставянето на "скоба" не е принудителна административна мярка, се посочва в решението на ВАС.

Общините имат право да въвеждат различен режим по силата на закона, като установят зони за паркиране, смятат от съда.

ВАС е оставил без разглеждане жалбите на сдруженията "Гражданско движение Днес" - Общество срещу произвола", "Гражданско движение Днес" и др. срещу наредбата на Столичната община.

Решението на ВАС е окончателно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
IQ96
преди 10 години
1 не се пеняви толкова. Безредието не е решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Съдът работи срещу народа! Сатрапи на всеки ъгъл във всеки съд и всеки общински съвет! Уважаеми необразовани сатрапи, "законодатели" и общински съветници работещи за убиването на народа ни, моля да имате в предвид, че като се върнем в каменната ера, ще се възроди канибализма, а вашите тлъсти телеса, ще са доста апетитни за озверелите от глад българи! Сполай Ви и бъдете проклети до стотно коляно! Безумни юроди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още