IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велeв: Съмнително е дали потреблението ще доведе до ръст в икономиката

За да се създаде експертно правителство, трябва да се увеличи министерската заплата, коментира председателят АИКБ.

12:17 | 15.05.13 г.
Васил Велeв: Съмнително е дали потреблението ще доведе до ръст в икономиката

„Идеята, че при увеличено потребление в България ще има ръст на икономиката, е съмнителна, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ)
Васил Велев. Той уточни, че 85% от продуктите на трапезата ни са от чужбина и затова не е сигурно, че ако се увеличат парите в домакинствата ще се раздвижи икономиката ни. Повод за коментара му стана изказването на Стефан Софиянски, че „трябва да допуснем един по-висок инфлационен темп и увеличаване на доходите“.

Икономическото състояние в страната може да се подобри с насърчаване на инвестициите и износа, категоричен е Велев. Общо всички инвестиции обаче са в стагнация, добави той. За последните пет години чуждестранните са намалели пет пъти. Причината за това е, че са били съсредоточени в недвижимо имущество. По думите му инвестициите на българските компании също не са достатъчни. „Свръх ликвидността в банковия сектор и натрупването на депозити не е от забогатяване на нацията, а от прекратяване на бизнеса и слагане на парите на депозит“, обясни председателят на АИКБ. Той призова „проблемите в страната да започнат да се решават бързо и политиците да действат като държавници“.
Според него трябва да се състави едно широко подкрепено правителство на експертна основа. Проблемът, който пречи за това обаче, е ниското заплащане: „ Може и да е дребнаво, но и заплатата трябва да е като за експерти. Защото когато един министър получава две-три хиляди лева ние се чудим защо той е застанал на този пост. За подобно заплащане много трудно може да се намери добър мениджър от средно предприятие, да не говорим за голямо“.



Според председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България усилията на държавата трябва да се насочат към партньорския договор с ЕС за следващия програмен период (2014-2020) за субсидиране на реформите в страната. В него ще бъдат описани оперативните и земеделските програми, които ще получат 15 милиарда евро. По думите на Велев дебатите трябва да стигнат по-бързо на обществено ниво, защото на експертно има противоречия. „След това три правителства подред ще се оправдават, че служебното правителство е направило лош договор за партньорство“, коментира председателят на АИКБ.

От асоциацията смятат, че ако страната продължава да стои в сегашната ситуация- без правителство, последствията за икономиката ще бъдат много тежки - „индустрията е в застой, икономиката стагнира. Трябва да се възстанови конкурентната среда, да има по-добро регулиране на монополите и разбиване на изкуствено създадените картели и монополи, които задушават малкия и среден бизнес, защото те формират безработицата и покачват цените“. Като решение за спиране на поръчковото законодателство АИКБ предлага оценката на въздействие на нормативните актове да стане незаобиколима практика, въпреки че досега никой не е успял да го постигне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още