IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa: Родителите ще похарчат средно по 354 лв. за първия учебен ден

Разходите за стоки, свързани с началото на учебната година, ще са с 13% повече от миналата година, сочи проучване

13:03 | 03.09.13 г.
Visa: Родителите ще похарчат средно по 354 лв. за първия учебен ден

Родителите на ученици ще отделят средно по 354 лв. за стоки, с които детето им да посрещне първия учебен ден, показва проучване на Visa. Около 20% от анкетираните семейства ще заплатят избраните артикули с банкова карта. Близо 30% от планиращите покупки ще пазаруват онлайн, като най-често ще използват виртуални магазини, за да се сдобият с обувки, дрехи и раница.

Проучването е проведено сред жителите на десетте най-големи града в България.

Родителите ще използват банкови карти основно за да заплатят дрехите и обувките на учениците вкъщи – около 1/4 от родителите, които ще купят тези стоки (около 80% от планиращите покупки), ще ги платят безналично. Други артикули, които се заплащат предимно с карти, са учебните материали -  картите ще предпочетат съответно 16% и 17% от родителите. Вероятна причина за популярността на безналичните методи на разплащане при направата на тези покупки е фактът, че те все по-често влизат в списъка за пазаруване от обектите на големите търговски вериги.

Учебниците традиционно се плащат в брой – само 8% от родителите ще използват електронни пари при закупуването им. Това вероятно се дължи на факта, че учебниците често се купуват от книжните борси или втора ръка, от по-големите ученици, според проучването.

Все по-често родителите избират да пазаруват онлайн, като най-популярните стоки при покупки в интернет са обувките (52%), дрехите (50%) и раницата (47%). Банковата карта е предпочитаният метод на плащане за 51% от пазаруващите в електронни магазини, 41% залагат на наложен платеж.

Разходите за учениците нарастват с увеличаване на възрастта. Планираните покупки за ученици между 9-ти и 12-ти клас са с около 24% по-високи от средните - 440 лв. Родителите на първолаци възнамеряват да отделят около 380 лв. за малчуганите си, най-скромни ще бъдат родителите на ученици от трети до шести клас - с 337 лв.

Жителите на София ще отделят средно с 80 лв. повече за покупки за първия учебен ден от родителите от страната, около 407 лв. Жителите на Бургас очакват да посрещнат разходи от около 413 лв., докато пловдивчани планират покупки на стойност около 345 лв. Варненци ще отделят около 320 лв. за покупки покрай новата учебна година.

За да покрият разходите за началото на учебната година, 33% от родителите спестяват дълго време. Други 30% имат достатъчно средства за покупките. Точно 11% разчитат на кредитните си карти, а 7% използват банков заем, за да посрещнат разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още