IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влизат в сила мерки за ограничаване на кредитирането

09:01 | 01.04.05 г.
Автор - снимка
Създател
Влизат в сила мерки за ограничаване на кредитирането
От днес влизат в сила промените в Наредба 21 на БНБ за задължителните минимални резерви /ЗМР/, които банките поддържат при БНБ, според които банките с най-агресивна кредитна политика трябва да формират допълнителни задължителни минимални резерви.

Те ще представляват допълнителен "буфер" срещу потенциална реализация на натрупания кредитен риск.

Промяната е продължение на започнатата през 2004 г. политика на стабилизация на темповете на нарастване на кредита за частния сектор до умерено равнище, което може да бъде поддържано в средносрочен период, без да се застрашава финансовата стабилност.

За да попаднат в обхвата на регулацията, търговските банки трябва да са изпълнили едновременно два критерия - да са превишили определения от централната банка тримесечен темп на нарастване на кредитите от 6 на сто за първо тримесечие, 12 на сто за първите две тримесечия, 18 на сто за първите три
тримесечия, и 24 на сто за цялата година.

Второто условие е сборът на предоставените от тях кредити и рисковопретеглените приравнени на балансови активи задбалансови позиции, намален с размера на собствения им капитал, да надхвърля 60 на сто от привлечените от тях средства от лица, различни от банки и небанкови финансови институции, уточняват от БНБ.

Според промяната банка, която отчете стойности, по-високи от посочените критерии, ще заделя допълнителни задължителни резерви в БНБ, равни на двойния размер на абсолютната сума на надвишението над посочения.

Банка, която не нарушава критериите, остава извън обхвата на регулацията.

С измененията се позволява на банките, които желаят да надхвърлят стойностите за тримесечен ръст, да го правят, като срещу това ще трябва да "платят" за допълнителния риск чрез поддържането на допълнителни задължителни резерви при БНБ.

Мярката има временен характер и ще бъде в действие до момента, в който се достигнат по умерени и устойчиви темпове на нарастване на кредита за частния сектор. БНБ си запазва правото да приеме и допълнителни мерки за постигане на тази цел.

Промените в Наредба 21 съкращават и броя на валутите, в които търговските банки могат да поддържат задължителни минимални резерви. От 1 април 2005 г. задължителните минимални резерви могат да се поддържат в национална валута (лев) или в резервна валута (евро).
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още