IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Второто управляващо дружество в Македония е с български капитал

Инвестиционен посредник с българско участие е на трето място по оборот на македонската борса

15:54 | 21.08.07 г.
Второто управляващо дружество в Македония е с български капитал

Иново Статус АД, компания, учредена от македонския инвестиционен посредник Иново брокер АД и българския Статус инвест АД, получи одобрение за извършване на дейност като управляващо дружество от местната комисия по ценните книжа. 50% от капитала са собственост на македонския брокер Иново, 20% на Статус Инвест, 11% на Владислав Панев и останалите до 19% са собственост на български лица, всяко от които има под 5%.

Иново Статус АД e второто лицензирано управляващо дружество в Македония. Вероятно през тази седмица дружеството ще подаде документи и за лицензирането на първия си договорен фонд в Македония, като неговата насоченост ще бъде инвестиции в акции в държавите от бивша Югославия. Очакванията са той да започне работа около октомври-ноември тази година.

След това ще бъдат направени и постъпки за публично предлагане на фонда в България.

Очакванията ни са пазара на управление на активи в Македония да се развие изключително бързо, предвид повишения интерес към фондовата борса и започването на работа на първите задължителни пенсионни фондове в страната”, заяви Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на Иново Статус АД. „Надяваме се нашият опит и факта, че сме сред първите да ни позволят да постигнем значителен пазарен дял. Считам, че през първите 3 месеца от началото на публичното предлагане фондът ще надхвърли чувствително изискваните от закона 500 хиляди евро активи”, допълни Панев.

Иново брокер АД е лицензиран инвестиционен посредник и работи на фондовия пазар в Македония от началото на 2006 година. За този период дружеството се изкачи в челната тройка по оборот на борсата в Скопие. Акционер в дружеството е й българина Васил Батов, брокер на БФБ-София в недалечното минало, другите акционери са българи и македонци, включително Камен Диков, притежавал български инвестиционен посредник в недалечното минало.

Статус инвест АД работи на българският пазар от 1998 година. През миналата година посредникът участва в учредяването на управляващото дружество Статус капитал АД, което управлява договорните фондове Статус нови акции и Статус финанси, специализирани в инвестиции в международни ценни книжа. Активите на двата фонда са около 23 милиона лева, което представлява ръст от около 400% от началото на годината.

Свързани компании:

ДФ СКАЙ Финанси(3NPB)

ДФ СКАЙ Нови Акции(3NPA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още