Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

За бъдещата детска болница ще се построи нова сграда

Теренът остава същият, но старата и недостроена сграда ще бъде съборена, каза премиерът Бойко Борисов

За бъдещата детска болница ще се построи нова сграда

Снимка: МС

Старата и недостроена сграда за бъдещата Националната детска болница ще бъде съборена и ще бъде построена нова, специално проектирана. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с представители на протестиращи срещу строежа на Националната многопрофилна детска болница.

Мястото за педиатричната клиника ще бъде запазено, за да се гарантира достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения. Бъдещата детска болница ще бъде построена на същия терен, в карето между няколко болници и в непосредствена близост до детската клиника на "Александровска". 

"С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да я съборим старата сграда, но мястото е много добро място в клъстер от други болници, в паркова среда“, каза премиерът, цитиран от пресслужбата на кабинета. 

Още по темата

Борисов посочи, че очаква от представителите на организациите в хода на работните процедури да му предоставят предложенията си и архитектурните решения. „Аз много ценя работата на архитектите, тъй като да намериш общото между инженерното и архитектурното решение е голям талант и вие го знаете“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

По време на срещата представителите на различни организации благодариха на премиера Борисов и правителството за взетото решение за осигуряване на специализирана болница за малките пациенти.

В срещата участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Припомняме, че ДЗЗД  „ДЕТСКО ЗДРАВЕ”, с водещо участие на „Главболгарстрой” АД, спечели търга за строителството на Националната детска многопрофилна болница.

На 2 април министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница.

Общата стойност на договора е 77,8 млн. лева без ДДС или 93,4 млн. лв. с включен ДДС.

Сагата със скелето на старата сграда започна миналата година, когато през ноември ВАС отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) и остави в сила становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което се потвърди решението на министъра на здравеопазването за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка за детската болница.

Родители, архитекти, експерти и педиатри отново се обявиха против застрояването на бъдещата Национална детска болница върху стария строеж в двора на столичната болница „Александровска" и преди седмица протестираха пред Министерския съвет. Националната гражданска инициатива събра подписи на граждани, които са против проекта.

За ускорена реализация на проекта наскоро правителстнвото реши бъдещата детска болница да е със статут на обект с национално значение.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ей, увряха най-накрая!

Още от България
Кадър на деня за 28 октомври