IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвените проценти се превръщат в „Параграф 22“ за турските фирми

Има само лош и по-лош сценарий за турския корпоративен сектор, предупреждава анализатор

20:40 | 12.09.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Евентуално увеличаване на лихвените проценти от Турската централна банка в четвъртък би могло да се окаже по-малкото зло за притиснатите компании в страната.

От една страна, увеличение на лихвите ще ограничи понижението на лирата, което тласна нагоре разходите по обслужването на дългове в долари с над 40% през тази година. От друга обаче, ако няма промяна в паричната политика на банката, то това ще пощади пострадалите баланси на компаниите, които трябва да се справят с вече близо двойните местни разходи по заеми, посочва Bloomberg.

„За съжаление има само лош и по-лош сценарий за турския корпоративен сектор“, посочва Инан Демир, икономист към Nomura International Plc в Лондон.

Турската лира отбеляза срив спрямо долара през 2018 г., като по-зле от нея се представя единствено аржентинското песо, което означава, че политиците нямат много голям избор. Централната банка по всяка вероятност ще увеличи своята основна седемдневна репо-лихва с 235 базисни пункта до 21% според средната оценка на 23-ма анализатори, обобщена от Bloomberg.

Според Демир необходимо е увеличение от поне 575 базисни пункта, за да се стимулира валутата.

По-високите лихвени проценти, обезценяването на лирата и ръстът в инфлацията до 15-годишен връх започват да оказват своето влияние, посочват от бизнес група в турския град Гебзе – третата по големина индустриална зона в страната с над 230 000 работници и хиляди компании.

„Чуваме, че някои от нашите компании членки дори не могат да си платят сметките за тока“, посочва Наил Чилер, ръководител на Търговската камара на Гебзе. „Ако това продължи и не се намери широкообхватно решение, подкрепено от правителството, може да станем свидетели на масови съкращения“, допълни той.

Последният срив в турската валута последва конфликта между Анкара и Вашингтон за съдбата на американския пастор Андрю Брънсън, арестуван в Турция по обвинения в тероризъм. Това се добави към притесненията на инвеститорите за неконвенционалните икономически възгледи на президента Реджеп Ердоган и неговата съпротива срещу увеличаването на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Само че тогава тренда е бил низходящ, за разлика от сега :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 5 години
Продължават страданията на турците от поведението на Турската централна банка да работи без защита срещу щети.При условия на допусканата държавна грешка президентът Ердоган е със съдба на жертва и подсигуряван провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
На графиката ясно се вижда колко скъп излиза на Турция Ердоган :) Върна ги с 14 години назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още