Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Лихвените проценти се превръщат в „Параграф 22“ за турските фирми

Има само лош и по-лош сценарий за турския корпоративен сектор, предупреждава анализатор

 Лихвените проценти се превръщат в „Параграф 22“ за турските фирми

Снимка: Архив Ройтерс

Евентуално увеличаване на лихвените проценти от Турската централна банка в четвъртък би могло да се окаже по-малкото зло за притиснатите компании в страната.

От една страна, увеличение на лихвите ще ограничи понижението на лирата, което тласна нагоре разходите по обслужването на дългове в долари с над 40% през тази година. От друга обаче, ако няма промяна в паричната политика на банката, то това ще пощади пострадалите баланси на компаниите, които трябва да се справят с вече близо двойните местни разходи по заеми, посочва Bloomberg.

„За съжаление има само лош и по-лош сценарий за турския корпоративен сектор“, посочва Инан Демир, икономист към Nomura International Plc в Лондон.

Още по темата

Турската лира отбеляза срив спрямо долара през 2018 г., като по-зле от нея се представя единствено аржентинското песо, което означава, че политиците нямат много голям избор. Централната банка по всяка вероятност ще увеличи своята основна седемдневна репо-лихва с 235 базисни пункта до 21% според средната оценка на 23-ма анализатори, обобщена от Bloomberg.

Според Демир необходимо е увеличение от поне 575 базисни пункта, за да се стимулира валутата.

По-високите лихвени проценти, обезценяването на лирата и ръстът в инфлацията до 15-годишен връх започват да оказват своето влияние, посочват от бизнес група в турския град Гебзе – третата по големина индустриална зона в страната с над 230 000 работници и хиляди компании.

„Чуваме, че някои от нашите компании членки дори не могат да си платят сметките за тока“, посочва Наил Чилер, ръководител на Търговската камара на Гебзе. „Ако това продължи и не се намери широкообхватно решение, подкрепено от правителството, може да станем свидетели на масови съкращения“, допълни той.

Последният срив в турската валута последва конфликта между Анкара и Вашингтон за съдбата на американския пастор Андрю Брънсън, арестуван в Турция по обвинения в тероризъм. Това се добави към притесненията на инвеститорите за неконвенционалните икономически възгледи на президента Реджеп Ердоган и неговата съпротива срещу увеличаването на лихвените проценти.

Компаниите започнаха масово да реорганизират дълговете си и да удължават матуритета на заемите си. Това включва заем от 6,5 млрд. долара на компанията Yildiz Holding AS – производител на шоколадите Godiva и бисквитите McVitie’s.

И макар повечето компании да са способни да се справят с рискове за рефинансирането си в рамките на следващите 12 до 18 месеца, то бавната икономика и свиването на условията за ликвидност могат да затруднят достъпа до кредити, предупредиха в свой доклад от Moody’s Investors Service.

„Пореден скок от над 7% на лошите дългове през юни и увеличеният брой молби за реструктуриране доказват, че слабата лира взема своето от нефинансовите корпорации“, посочва анализаторът на Bloomberg Intelligence Томас Ньотцел. По думите му тези компании имат над 200 млрд. нехеджирани валутни позиции, което може да затрудни банките с изплащането на близо 100 млрд. долара дълг, чийто матуритет идва през следващите 12 месеца.

„Най-големият проблем е при компаниите, които внасят стоки с чуждестранна валута и продават продукцията си в турски лири“, посочва още Наил Чилер от Търговската камара на Гебзе. „Те просто не могат да се справят с разликата“, допълва той.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
red6 до: redcretin
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Само че тогава тренда е бил низходящ, за разлика от сега :D
4
 
2
 
2
преди 9 месеца
Продължават страданията на турците от поведението на Турската централна банка да работи без защита срещу щети.
При условия на допусканата държавна грешка президентът Ердоган е със съдба на жертва и подсигуряван провал.
2
 
8
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
На графиката ясно се вижда колко скъп излиза на Турция Ердоган :) Върна ги с 14 години назад.

Още от Централна и Източна Европа
Хиляди турци прекъсват отпуските си заради изборите