IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2,5 млн. руснаци може да останат без работа заради технологичната революция

Модернизацията е едно от предизвикателствата пред икономиката, според доклад на Руската академия на науките

12:52 | 30.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2,5 млн. руснаци може да останат без работа до 2025 г. заради технологичната революция. В същото време модернизацията е едно от предизвикателствата пред икономиката. Това се казва в доклад на Руската академия на науките (РАН), цитиран от „Известия“.

Един от вариантите за изменение на трудовия пазар може да е бурното развитие на малкия и средния бизнес според икономистите. В този смисъл пазарът на труда ще се адаптира заради променените условия и един от ключовите моменти ще стане раждането на икономика „отдолу“, когато хората ще започнат сами да създават уникални продукти и услуги. Такава промяна отдавна е назряла в обществото, отбелязват експертите.

Премиерът Дмитрий Медведев отбеляза новите предизвикателства през септември по време на Московския финансов форум, припомня „Известия“.

Според Медведев технологичната трансформация може не само да взриви производителността на труда на базата на цифровата икономика, но и да убие, от друга страна, цели професии и да засили рисковете от поляризация на доходите. За нас е критично важна готовността за новите предизвикателства в ключови сектори като здравеопазването, образованието, социалните помощи, обяви тогава той. 

Четвъртата технологична революция, пред която е изправен светът, ще увеличи роботизацията. Един от примерите за промяна е новата блокчейн технология, като внедряването й може да съкрати значително броя на държавните служители. Пилотни проекти на базата на  блокчейн вече внедряват Федералната служба по регистрация, кадастър и картография (Росреестр), здравното министерство и Новгородска област. Технологията активно проучват Централната банка, Сбербанк и Внешекономбанк (ВЭБ).

Авторите на изследването са изчислили, че заради технологичната модернизация на производството и реформите на бюджетния сектор до 2025 г. може да бъдат освободени 3,9 млн. работни места. Заради демографския срив през 90-те години на миналия век работната сила ще намалее с 1,4 млн. души. Това означава, че поне 2,5 млн. руснаци ще трябва да си намерят нова работа.

Все по-разпространени ще бъдат креативните стартъпи, нишовите проекти и други видове дейности на самонаетите, при които хората сами определят бъдещето на икономиката.

За да се елиминира потенциален ръст на социалното напрежение, е необходимо производственият обем на малките предприятия да се ускори от сегашното ниво 2 - 2,2 пъти до 2025 г., изчисляват икономистите.

Те препоръчват на правителството да предприеме мерки за повишаване на квалификацията на работниците, за създаване на нови работни места и възможности за ефективно преместване на заетите между регионите.

В документа на РАН се подчертава, че за устойчив икономически растеж и национална безопасност в социално-демографската сфера е необходима стабилизация на населението на ниво 146 – 147 млн. души при общ ръст на икономическата активност на населението между 60 – 72 г. и ръст на очакваната продължителност на живота до 2035 г. на нива от 72 г. за мъжете и 81 г. за жените.

От пресцентровете на министерствата на икономическото развитие и на труда коментират за „Известия“, че икономически ръст в условията на съкращения на трудоспособни служители може да се постигне при повишена производителност на труда.

В Русия скоро няма да настъпи технологична революция, затова е рано да се опасяваме от нея, смята директорът на Научно-изследователския финансов университет (НИФИ) към финансовото министерство Владимир Назаров.

„Мисля, че не трябва да се притесняваме прекалено за застаряване на  населението. Скок на безработицата може да се случи, ако цената на петрола падне до 15-20 долара за барел и остане на това ниво две - три години. В друг случай безработицата само ще намалява“, казва той.

Според правителството един от двигателите за икономически растеж и източник за създаването на нови работни места може да стане малкият и среден бизнес. Създадени са програми за облекчено кредитиране на МСП и законодателно е определена квота за държавните компании за покупки от малки и средни предприятия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още