IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционери в руски банки може да отговарят с личното си имущество при оздравяване

Депутатите ще обсъдят законопроект по въпроса през есенната сесия

21:42 | 25.09.17 г.
<p>
	Централата на &quot;Бинбанк&quot; в Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на "Бинбанк" в Москва. Снимка: Ройтерс

Собствениците на банки е възможно в бъдеще да отговарят с личното си имущество не само при банкрута на кредитните организации, но и при мерки по оздравяването им. Разработка на законопроект по въпроса ще започне в Думата още през есенната сесия, съобщава „Известия“, като се позовава на председателя на парламентарния комитет по финансови пазари Анатолий Аксаков.

Досега акционерите отговаряха за състоянието на банките в рамките на внесения дялов капитал. Но наскоро предприетото оздравяване на „Открития“ и „Бинбанк“ подтикна депутатите да се замислят за това, че спасяването на толкова големи финансови структури не е задължително да става само за сметка на държавата. 

Ситуацията в банковия сектор в Русия показа необходимостта от мащабни законодателни промени. След отнемането на лиценза на банка „Югра“ (30-то място по активи в банковата система), реорганизацията на „Открития“ (6-то място) и предстоящото преструктуриране на „Бинбанк“ (11-то място) стана ясно, че дори големи финансови организации може да се окажат в нужда от мащабно вливане на ликвидност.

Отнемането на лиценза на „Югра“ струваше на фонда за застраховане на влоговете 170 млрд. рубли (4,8 млрд. лв.), оздравяването на „Открития“ ще излезе на Централната банка 1 трлн. рубли (28,3 млрд. лв.) , а размерът на помощта за „Бинбанк“ засега е неизвестен. Според парламентаристите е  несправедливо за всичко това да се плаща от държавния бюджет.

През есента депутатите ще се заемат с проекта, според който собствениците на банки ще отговарят с имуществото си при фалит и финансово оздравяване, пояснява Анатолий Аксаков. Идеята въщност е на Централната банка.

В момента в процес на финансово оздравяване се намират 27 банки. По данни на Агенцията за застраховане на влоговете за тази процедура държавата е похарчила през 2015 г. 645 млрд рубли, от които са върнати едва 49 млрд. или 13 пъти по-малко. От 2016 г. Агенцията не публикува такава статистика.

Междувременно редица банкери са успели да избегнат отговорността при фалит на ръководените от тях финансови институции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още