IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако не гради доверие, Украйна може да се разпадне, твърди Любомир Кючуков

Според дипломата България трябва да търси диалога и стабилизацията на страната

09:03 | 04.03.14 г.
Ако не гради доверие, Украйна може да се разпадне, твърди Любомир Кючуков

Ако в Украйна не започне да се гради доверие, може да се стигне до въпроса за запазването ѝ като държава, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air дипломатът Любомир Кючуков.

Бившият заместник-министър на външните работи припомни, че напрежението не нараства само в Крим, а и в други региони, като Донецк, Харков и Одеса. Последната информация от Донецк разкрива, че стотици протестиращи с руски знамена са нахлули в сградата на областната управа на града и са превзели два етажа от нея.

От друга страна, огледални действия се забелязват от страна на Лвов, който прекъсна икономическите си връзки с Киев. Дипломатът смята, че всяко разделение на Украйна обаче би било равносилно на някаква форма на катастрофа.

Кючуков твърди, че е трудно да се намери такъв изход от кризата, при който всички страни да бъдат доволни. По думите му въпросът е да се намери такъв баланс, при който разпадът и дестабилизацията на Украйна на бъдат спрени и напрежението да спре да ескалира.

Относно позицията на България по отношение на Киев бившият заместник-министър подчерта, че тя трябва да е в рамките на ЕС, но е задължително гласът на страната да се чуе и да звучи самостоятелно.

„България е сред страните, които трябва да търсят диалога и стабилизацията“, категоричен е Кючуков. Той посочва, че сега е ред на дипломацията и Германия до голяма степен е балансиращ фактор в създалата се ситуация. В самия Европейски съюз има различни позиции, а част от европейските държави имат твърда позиция по въпроса, поясни той дипломатът.

Според него динамиката на събитията показва, че най-лоша е ситуацията за украинците и позитивен сценарий в така създалата се ситуация е почти невъзможен за самата нея.

„Русия безспорно се опита през последната година да се превърне в незаобиколим фактор в международната политика“, подчертава Кючуков, пояснявайки, че сега тя се опитва да навлезе силово в отношенията си с Украйна. По думите му от самото начало позицията на Москва е контрапродуктивна спрямо нейните интереси.

Дипломатът посочва, че един от основните козове на Русия е енергийната дипломация и той очаква, че е възможно съвсем скоро да бъде преразгледано споразумението, което Путин и Янукович подписаха за намаляването на цената на газа, който Киев получава от руската страна.

„Ако няма диалог, няма начин да се стигне до споразумение в тази разделена държава. Ключовият дефицит в Украйна и в световен план е свързан с доверието“, обобщава Кючуков. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още