IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Вучич обеща златна ера за Сърбия

Премиерът представи новия си кабинет, който се очаква да бъде одобрен във вторник

21:35 | 08.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Александър Вучич.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Александър Вучич. Снимка: архив, Ройтерс

Сръбският премиер Александър Вучич представи новия си кабинет и обеща златни години за балканската държава, докато я подготвя за членство в Европейския съюз (ЕС) до 2020 г., предава Bloomberg.

След като изведе своята Сръбска прогресивна партия до победа на предсрочните парламентарни избори през април с мнозинство, Вучич сформира нов кабинет с подкрепата на Социалистическата партия, която управлява с него в предишното правителство.

Социалистическият лидер Ивица Дачич отново ще бъде външен министър, а Душан Вуйович ще остане финансов министър.

Новината слага край на месеците на несигурност относно формата на новото правителство, тъй като Вучич налага мерки, одобрени от Международния валутен фонд (МВФ). Той обеща да продаде или затвори държавни компании, както и да намали държавната администрация.

Премиерът ще представи новия кабинет на парламента във вторник, каза самият Вучич. Народните представители трябва да одобрят министрите, за да може премиерът да поеме властта, което според наличието на мнозинство, Вучич очаква да се случи.

„Искаме да преминем към постигането на нови успехи с нова енергия“, заяви бившият съюзник на лидера Слободан Милошевич.

„Следващите четири години ще бъдат златна ера за Сърбия и нейните граждани“, каза Вучич, който обеща да реформира сръбската икономика.

Той обеща и да използва новия си 4-годишен мандат, за да подготви страната за присъединяване към ЕС, като преговорите стартираха по-рано през тази година.

Освен това Вучич иска да запази близките отношения с Русия, да намали държавния дълг и стимулира растежа. Въпреки това премиерът ще трябва да се справи с най-трудните реформи, след като МВФ призова администрацията му да действа спрямо „ключови структурни, фискални и финансови мерки“, за да може предпазната програма за Сърбия в размер на 1,2 млрд. долара да върви по план.

Вучич среща и публични критики за това, което опонентите му наричат медиен натиск и слабо върховенство на закона – теми, които могат да бъдат обект на дискусии по време на посещението на американския президент Джо Байдън в Белград тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още