IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски компании обмислят нови проекти в Румъния за над 10 млрд. долара

Румъния е един от най-верните демократични съюзници на Америка в света, коментира председателят на Американо-румънския бизнес съвет

16:30 | 23.08.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Румънският вестник „Евениментул зилей" пише за „бомбастично съобщение" след срещата между президентите на САЩ и Румъния тази седмица в Белия дом. В края на срещата между Доналд Тръмп и Клаус Йоханис Американо-румънският бизнес съвет съобщи, че се анализират възможности за инвестиции за над 10 млрд. долара в нови проекти в Румъния от страна на американски компании, съобщава БТА.

Организацията препоръчва на американския президент да подкрепи кандидатурата на Румъния за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), както и за присъединяване към програмата „Виза уейвър“, която позволява на граждани на други страни да пребивават в САЩ за период до 90 дни без да имат нужда от виза, пише вестникът.

„Евениментул зилей" цитира думите на Ерик Стюърт, председател на Американо-румънския бизнес съвет, който заяви: „Румъния е един от най-верните демократични съюзници на Америка в света. Президентът Тръмп има отличната възможност да укрепи търговските връзки и сътрудничеството, които свързват двете страни, потвърждавайки желанието на Румъния да се присъедини към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и подкрепяйки предложенията за разширяване на програмата „Виза уейвър“, за да включи заслужили държави, като Румъния". Според Ерик Стюърт подкрепата на САЩ по тези два въпроса ще има директен положителен ефект върху американската икономика, при положение че американски компании имат над 10 млрд. долара в потенциални нови проекти в Румъния.

„Евениментул зилей" припомня, че Американо-румънският бизнес съвет е организация с идеална цел със седалище във Вашингтон и представлява компании от класацията на бизнес списанието „Форчън" на 500-те най-големи фирми в света. Основната задача на съвета е да работи за подобряване на търговските контакти между САЩ и Румъния и да насърчава партньорството между двете страни.

В. „Адевърул" пише, че Тръмп е сърдит на страните от НАТО, които не са заделили два процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана. В публикация в страницата си във Facebook, озаглавена „НАТО - много несправедлива за САЩ", Доналд Тръмп отправи нова критика към държавите, които не отпускат два процента от БВП за отбрана, пише „Адевърул". Публикацията е придружена с графика, от която става ясно, че само няколко държави от Алианса са достигнали прага от два процента от БВП за военни разходи.

Вестникът припомня изявление на представители на министерството на отбраната на Румъния, че страната ще заделя два процента от БВП за отбрана до 2026 г. Това ниво на финансиране позволи до момента осъществяването на програми за закупуване на изтребители F-16 и ракети Patriot и HIMARS. В бъдеще ще бъдат инвестирани средства за многофункционални корвети, блиндирани машини, танкове, ракетни батареи, бойни и транспортни хеликоптери, тежки камиони. Военновъздушният флот ще бъде попълнен с още самолети F-16 и вероятно с някои свръхмодерни от пето поколение, от типа F-35 Lightning 2, пише „Адевърул", цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
cum on ABBA face
преди 4 години
има доказателства че се пляскаш САМО c потни комунисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Кучето обещава на *** от 9 пещи хляб.Докато се качи на нея (сиреч, да си изходи ракетите на площадките и).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
многодобре
преди 4 години
...знаем, ще строят ракетни площадки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още