IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският фонд TPG Capital може да купи 10% от руската банка ВТБ

По предварителни оценки 10% от капитала на ВТБ може да струва 2,4-3,1 млрд. долара

11:23 | 14.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Американският фонд TPG Capital може да купи 10% от руската банка ВТБ

Американският инвестиционен фонд Texas Pacific Group (TPG) Capital води преговори с руското правителство за придобиване на 10% от акциите на втората по големина руска банка ВТБ, които държавата планира да продаде до края на годината. Това пише вестник „Комерсант“, позовавайки се на свои източници от правителството.

Ако сделката се осъществи, американският фонд може да стане най-големият миноритарен акционер в банка ВТБ („Външно-търговска банка“), в която към момента държавата има дял от 85,5%.

По предварителни оценки 10% от капитала на ВТБ могат да струват 2,4-3,1 млрд. долара.

По данни да изданието в понеделник по въпроса за продажба на пакет от 10% от акциите на ВТБ е имало съвещание при вицепремиера Игор Шувалов. Експерти обясняват, че ако посочената сделка с американския фонд се осъществи, това би станало със „заобикаляне“ на стандартната процедура за приватизация в Русия, „за което има начин“.

По време на въпросното заседание, според вътрешен източник, е станало ясно, че засега основният потенциален стратегически инвеститор за ВТБ е TPG Capital, който е заявил, че възнамерява да привлече към сделката група от почти 40 други съинвеститори.

Руското издание припомня, че идеята за продажба на пакет акции на държавата във ВТБ за покриване на част от бюджетния дефицит е на вицепремиера Алексей Кудрин. В началото на септември от руското финансово министерство са съобщили, че правителството може още до края на тази година да продаде 10% от акциите на ВТБ на стратегически инвеститор, а след това в течение на три години да продаде още 25% от своите акции.

Според източник от правителството, цитиран неофициално от „Комерсант“, премиерът Владимир Путин вече е одобрил по принцип молбата на ръководството на ВТБ да бъдат продадени 10% от акциите на банката на група инвеститори начело с TPG Capital и вече се водят преговори по детайлите на сделката.

По неофициална информация Министерството на икономическото развитие на Русия настоява като организатор на сделката по продажба на акции на ВТБ да бъдат привлечени Merrill Lynch или руският „ВЭБ-Капитал“, а руското финансово министерство вече е ангажирало руска адвокатска кантора, която да представлява интересите му при юридическата подготовка на сделката.

TPG е основан през 1992 г. и е един от най-големите частни инвестиционни фондове в света, който управлява активи в размер на около 40 млрд. долара. От миналата година „ВТБ-Капитал“ и TPG Capital съвместно притежават около 30% от капитала на една от най-големите вериги в Русия за продажба на стоки за бита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още