Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Американското министерство на енергетиката мести офиса си от София в Прага

Решението е подтикнато от засилващото се руско и китайски влияние в Централна Европа, както и заради проекта за изграждане на нови реактори в АЕЦ "Дуковани"

Американското министерство на енергетиката мести офиса си от София в Прага

Снимка: Ройтерс

Американското министерство на енергетиката ще премести своя европейски офис от София в Прага, като информацията, публикувана в чешкия информационен сайт HildaciPes.org, беше потвърдена от посолството на САЩ в Чехия.

Сайтът написа, че решението е било повлияно от интересите на компанията Westinghouse в изграждането на нови атомни блокове в Чехия, както и заради нарастващото руско и китайско влияние в Централна Европа, информира Чешката информационна агенция. 

Още по темата

Министерството си сътрудничи с местните чешки власти и с други европейски страни по много от актуалните проблеми, с които се е занимавало по време на пребиваването си в българската столица, съобщават  чешки представители.

Все още не се разкриват подробности около преместването, тъй като информацията е нова и все още не е потвърдена от всички свързани институции.

„Поддържаме контакти с американските представители и когато преместването бъде завършено, ще можем да обсъдим свързаните с това цели, както и сътрудничеството между страните в енергийния сектор“, заяви говорителят на чешкото министерство на енергетиката Франтишек Котрба.

Неясното финансиране на новите реактори в Чехия отдавна е пречка за вземане на твърдо решение за тяхното изграждане. Чешкият министър-председател Андрей Бабиш заяви пред Ройтерс, че предвижда решението за финансиране на проекта в АЕЦ „Дуковани“, която е притежание на ЧЕЗ Груп, да бъде взето до края на настоящата година.

От ЧЕЗ желаят държавата да предостави помощ за нейните инвестиции в енергийните ресурси. Малките акционери се страхуват, че ако ЧЕЗ еднолично финансира изграждането на блоковете, те ще бъдат засегнати от спада в стойността на акциите на компанията.

ЧЕЗ, 70% от акциите на която са притежание на държавата, управлява две атомни електроцентрали в Чехия – АЕЦ „Дуковани“ (в Южна Морава) и АЕЦ „Темелин“ (в чешка Бохемия).

Според министър Бабиш ЧЕЗ е достатъчно голяма компания, за да бъде способна да изгради ядрените реактори без чужда помощ. Вече е ясно, че шест компании са проявили интерес за включване към проекта, сред които руската Росатом, френската EDF, южнокорейската KHNP, China General Nuclear Power, съвместното предприятие на Areva и Mitsubishi Atmea, както и американската Westinghouse, която също така доставя ядрено гориво в Украйна и други европейски страни.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Байдън обвини Тръмп, че мълчи за "диктатора" в Беларус