Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Атина надмина целта за бюджетен излишък

Властите постигат осемкратно по-висок излишък от договореното с кредиторите

Атина надмина целта за бюджетен излишък

Снимка: архив Ройтерс

По отношение на „санирането“ на своя бюджет за 2016 г. Гърция надминава целта, зададена от международните ѝ кредитори. През изминалата година държавата е постигнала първичен бюджетен излишък в размер на почти 7 млрд. евро, или на цели 3,9 на сто от брутния вътрешен продукт, съобщи гръцката статистическа служба. Това надвишава осемкратно целта, заложена в международната спасителна програма, изчислява WSJ. 
Още по темата

От 2010 г. Гърция е зависима от международните си кредитори. Именно първичният бюджетен излишък е един от спорните въпроси между изпадналата в криза страна и кредиторите. В замяна на спасителната програма бе договорена спасителна програма, според която Атина трябваше да постигне бюджетен излишък за миналата година от 0,5 на сто. Данните следва да бъдат верифицирани от Евростат в началото на следващата седмица.

Според програмата властите трябва да постигнат за 2017 г. излишък от 1,75%, а за 2018 г. - от 3,5 на сто, след което да поддържат подобен по обем излишък в средносточен план.

Именно тогава според мнението на партньорите Гърция ще може да плаща без затруднения лихвите по своите задължения. Според данни на гръцката статистическа служба дълговете на страната в момента възлизат на 314,9 млрд. евро, което представлява 179 на сто от БВП.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
В Австрия няма да се провежда референдум за напускане на ЕС