IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина страда от загуба на чувството за реалност

Гръцкото правителство не разбира какво причинява на кредиторите на страната със своите вербални атаки и обиди, пише в свой коментар Томас Шмол

08:37 | 17.02.15 г. 57
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Варуфакис украсява все повече историята си за злите германци. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Варуфакис украсява все повече историята си за злите германци. Снимка: Ройтерс

Янис Варуфакис няма никакво време. Той трябва да провери най-малко 148 имейла, да спаси своята страна и еврозоната, или още по-добре – цялата световна икономика. „Половин час за интервю, за повече няма време", обяснява гръцкият финансов министър на репортера от германското издание Spiegel, преди да се възползва от възможността да обясни отново своята гледна точка за нещата. В един странен за политическата сцена на Европа микс от загуба на чувството за реалност и промяна на истината Варуфакис отново нападна онези държави, които някога спасиха Гърция от фалит, най-вече Германия, пише в свой коментар за DPA Томас Шмол.

Варуфакис украсява все повече историята си за злите германци, които натискат гърците под вода. 90% от финансовата помощ за страната му в размер на 240 милиарда евро "в действителност" защитавали от загуби банките, преди всичко германски и френски банки.  „Парите са изчезнали в черни дупки“, твърди атинянинът. Всичко това е гарнирано с повторни обвинения за „ fiscal Waterboarding“ (фискално давeне, б. ред. строги фискални ограничения) от страна на контролиращата Тройка от Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия и Международния валутен фонд (МВФ), които в Гърция се считат за изпълнител на германския диктат за икономии.



Наистина в интервюто за Spiegel министърът настоява, че никога не е сравнявал своя колега от Берлин Волфганг Шойбле с „гангстер", но по-ранните негови твърдения позволяват точно такова заключение. Варуфакис е един от пионерите на антигерманските настроения в родината си, което доведе до това, че наскоро Шойбле бе представен в близък до СИРИЗА вестник в карикатура с нацистка униформа с надпис „Искаме сапун от вашата мазнина, готови сме да поговорим и за тор от пепелта ви“. 

Безспорно е, че мерките за икономии може би са прекалени и трябва да се коригират. И това послание вече пристигна в Берлин и Брюксел, пише Шмол. Разбираемо е също, че министър-председателят Алексис Ципрас и финансовият му министър се опитват да запазят подкрепата към себе си в в родината си и да си създадат една добра стартова позиция за предстоящия финансов покер. Но те също така трябва да осъзнаят, че правителствата на другите държави от еврозоната също трябва да „продадат“ по някакъв начин на своите избиратели новите отстъпки за Гърция. И тук се крие проблемът. 


Продължаващите преувеличени обвинения към Германия предизвикват в политическите среди в Берлин възмущение, гняв и неразбиране. И то съвсем основателно. С всяка нова атака на Варуфакис избледнява желанието за предоставяне на още средства на гърците. Бавно, но постепенно във федералната република се изпарява желанието Гърция, люлката на демокрацията, да се подкрепя безрезервно. Гръцкото високомерие сега генерира и арогантност. И все по-често се чуват призиви за това да се остави Атина да се оправя сама с онова, което е надробила. 

Еднократен акт на европейска солидарност би бил да се предпази една страна от фалит. Никой не иска, както многократно твърди Ципрас неправилно, гърците да паднат на колене пред Берлин или Брюксел и да молят за каквото и да е. Никой дори не иска те да благодарят за това. Но би било много полезно, ако Ципрас и Варуфакис публично признаят онова, което Германия и другите държави от еврозоната вече са направили за Гърция, вместо постоянно да ги атакуват вербално.

Нито един достоен европеец сега не иска просто така да се спре финансирането за Гърция. Демократично избраното правителство трябва да има своя шанс да покаже, че може да поведе страната по нов път. Но този път трябва да бъде проправен от самото него. Досега кабинетът в Атина прави постоянни предложения, които обаче са за сметка на партньорите от еврозоната, дори и Варуфакис да твърди обратното. Неговото „Скромно предложение за разрешаване на кризата в еврозоната“, в съавторство с англичанин и американец, е нищо повече от една съмнителна от правна гледна точка смесица от предложения за преразпределения, които повдигнаха въпроса дали Варуфакис знае нещо за икономиката, или е само един ляв мечтател.

Ципрас и Варуфакис така или иначе няма да могат да изпълнят своите предизборни обещания. Дори подстригване на дълга няма да направи страната им изведнъж конкурентна. Така че трябва да се намери компромис, с който да могат да се примирят и двете страни в спора. В противен случай ще се стигне до GREXIT (излизане на Гърция от еврозоната, б. ред.), който ще засегне доста по-сериозно гръцкия народ, отколкото сегашните мерки за строги икономии. Ако се стигне до там, отсега се знае кой ще е виновен: нацистите Шойбле, Меркел, банките, трейдърите на акции, МВФ, ЕЦБ, Брюксел - само не и гърците и тяхното правителство, заключава  Томас Шмол. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

51
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Гърците май нещо спряха да вярват в евро-атлантическата организирана реалност. Организаторите на организираната реалност беснеят от яд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 26
Християнин
преди 9 години
"Атина страда от загуба на чувството за реалност"... Каква реалност? Чия реалност? Най-после някой да причини нещо на кредиторите, свикнали че само те причиняват... А времето ще покаже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
за гръцкия дълг това е структурата на държатилите, обаче ако говорим за повсеместно отписване в южна Европа например, там вече картината със сигурност е по-различна и вероятно има потенциално поле за такова противопоставяне на интереси. п.п.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 13 rate down comment 2
data
преди 9 години
нарастваща подкрепа няма да има , гърците ще бъдат обявени за лошите и публично опънати ! Иначе някой трябва да обяснява защо не трябва да отписваме 2-та трилиона дълг на Италия, на Белгия и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 9 години
Вредно за гърците естествено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 9 години
Разнобой ? Хъм основна част от дълга се държи от германски банки , ЕЦБ ( тоже германска ) и МВФ ( по големи керпедени от тях няма ) . Другите нямат думата . Всички останали просто си чешат езиците за масите п.п.При Леман нищо и нямаше на ситуацията , просто никой никога не е застрахован от правенето на тъпотии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 11 rate down comment 2
Jimmy
преди 9 години
Цоциалистите по цял свят винаги са искали и искат само едно - ДА ХАРЧАТ ПАРИТЕ НА ДРУГИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 9
Сините камъни
преди 9 години
Вредно за кого?За МВФ, СБ, ЕЦБ, ЕЗ!Тогава, да бъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
В този примерен контекст вече виждам логика за протичащите събития : определена част от евро-върхушката, по една или друга причина (конкретно от какво е провокирана тази политика оставям на страна) възнамерява да се опита да наложи такова масирано отписване на дългове и тактиката й е да привлече нарастваща обществена подкрепа и да овладее политически ресурси за изпълнението на такъв план, а Гърция е точката в която този процес се запуска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 7
Сините камъни
преди 9 години
Гърция иска да се върне в реалността!Поправете заглавието, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още