IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина: Възможността за решаване на въпроса с името не трябва да се пропилява

Гръцките власти ще наблюдават развитието на ситуацията в своята съседка

16:59 | 01.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство заяви в понеделник, че възможността за решаване на спора за името на Македония не трябва да се пропилява. Изказването дойде ден след провеждането на референдума за договора между Скопие и Атина в Македония, който завърши без необходимата избирателна активност, въпреки че повечето участвали подкрепиха смяната на името.

Македонският премиер Зоран Заев не можа да си осигури нужните 50% участие, за да бъде вотът валиден, като обеща да настоява за гласуване в парламента.

Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос заяви, че Атина подкрепя решението на Заев, въпреки че би могло да се стигне до предсрочни избори, отлагайки още ратифициарнето на документа и в двете страни.

Гръцките власти ще наблюдават развитието на ситуацията в своята съседка, но се притесняват, че ниската избирателна активност не е задължила македонската опозиция да приеме резултата от вота, посочи Цанакопулос.

„Надяваме се, че инициативата на г-н Заев за конституционна реформа ще бъде успешна“, допълни още говорителят.

По думите му Гърция може да подходи гъвкаво що се отнася до времевата рамка, включена в юнското споразумение. Според него основният приоритет на правителството е осъществяването на конституционни промени, договорени в рамките на споразумението, а не спазването на срокове.

„Гръцкото правителство ще продължи трезво и благоразумно... да подкрепя необходимостта за прилагане на сделката“, каза Цанакопулос, според когото „тази възможност не трябва да бъде пропилявана“. Според него споразумението ще стимулира стабилността на Балканите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още