IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авиорегулаторът на ЕС предупреждава авиокомпаниите да не летят над Беларус

Действията на страната пораждат „сериозни съмнения относно зачитането от Беларус на международните правила за гражданската авиация, според институцията

13:58 | 26.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Регулаторът на въздушната безопасност на Европейския съюз (ЕС) препоръчва на авиокомпаниите да избягват полетите над Беларус, като допълва, че отклоняването на полет на Ryanair Holdings Plc в неделя поражда съмнения относно зачитането на международните авиационни правила от източноевропейската държава.

Бюлетинът за безопасност, издаден от Агенцията за авиационна безопасност на ЕС, обединява реакцията на региона, след като няколко от държавите членки на ЕС и Великобритания издадоха подобни насоки, съобщава Bloomberg.

Въпреки че препоръките не са обвързващи, авиокомпаниите обикновено ги следват.

Превозвачите започнаха да избягват Беларус по-рано тази седмица заради пренасочването на полет на Ryanair по направлението Атина – Вилнюс към Минск. Там властите задържаха журналистът дисидент Роман Протасевич.

Правителствата от Европа до САЩ отхвърлят твърденията на беларуските служители, че пренасочването е било заради бомбена заплаха.

Авиокомпаниите, които летят около Беларус, вече регистрират закъснения и по-голям разход на гориво.

Регулаторът посочва, че инцидентът от 23 май „представлява повишен риск за безопасността“ за полети и „поставя под въпрос способността на Беларус да предоставя безопасни аеронавигационни услуги“. Действията на страната пораждат „сериозни съмнения относно зачитането от Беларус на международните правила за гражданската авиация“.

Операциите във въздушното пространство, контролирани от Минск, трябва да се избягват, освен ако не се счете за необходимо да се осигури безопасна експлоатация в случай на непредвидени обстоятелства, казва се още в бюлетина на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още