IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays е умерено оптимистична за перспективите на гръцкия държавен дълг

Банката смята, че положителната тенденция в климата на пазара се очаква да се запази през следващите месеци

15:26 | 05.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

С умерен оптимизъм гледат анализаторите на британската банка Barclays на перспективите за развитието на гръцкия държавен дълг след решението на Еврогрупата миналия месец за облекчаването му.

От Barclays смятат, че споразумението в Еврогрупата през юни е увеличило значително вероятността гръцките ценни книжа да бъдат включени в Програмата за изкупуване на активи (PSPP) на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише "Прото тема". Решението за това ще бъде взето най-вероятно не преди следващото заседание на ЕЦБ на 26 юли, предава БТА.

Актуализираните доклади за устойчивостта на гръцкия дълг от МВФ, които се очаква да бъдат публикувани този месец, вероятно ще изиграят решаваща роля за това решение. "Обстоятелството, че по-голямата част от мерките за облекчаване на дълга са предоставени предварително и безусловно, е положително", смятат в банката.

Въпреки това според Barclays продължават да съществуват различни фактори, които биха могли в крайна сметка да повлияят отрицателно на гръцките ценни книжа и дългосрочното развитие на държавния дълг зависи в голяма степен от продължаването на финансовите усилия и от донякъде оптимистични макроикономически допускания.

Макар че е възможно дългосрочно да възникне нужда от нови мерки за облекчаване на дълга, Barclays смята, че положителната тенденция в климата на пазара се очаква да се запази през следващите месеци.

Същевременно това ще зависи от последствията за икономиката от много високите цели за бюджетните излишъци, от темпа на прилагане на икономическите реформи от това дали ще има предсрочни избори през пролетта на 2019 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още