IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Само ЕС и Украйна могат да променят търговското споразумение

Председателят на ЕК изразява загриженост заради допълнителните търговски бариери между Русия и Украйна

16:31 | 01.10.14 г.
Барозу: Само ЕС и Украйна могат да променят търговското споразумение

Само Европейският съюз (ЕС) и Украйна могат да правят промени в споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Това е написал председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу в писмо до руския президент Владимир Путин, съобщават от пресцентъра на Комисията.

Барозу отговаря на писмото, което Путин му изпрати през миналата седмица. В него президентът на Русия настоява за преотваряне на всички клаузи от наскоро ратифицираното търговско споразумение между ЕС и Украйна и заплашва с приемане на ответни мерки.

Европейският парламент (ЕП) и украинската Върховна Рада едновременно одобриха споразумението, което предстои да се ратифицира от държавите-членки на ЕС. Точно заради опасенията на Москва от влиянието на договора върху руската икономика обаче Киев и Брюксел отложиха свободната търговия за 2016 г.

Барозу изразява загрижеността си заради въвеждането на нови търговски бариери между Русия и Украйна. Според него мерките противоречат на договорката за отлагане на прилагането на част от двустранното споразумение ЕС-Украйна.

Председателят на ЕК припомня, че се предвижда да продължат съвместните консултации за това как да се отговори на опасенията на Русия, произтичащи от прилагането на задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия между ЕС и Украйна.

„Споразумението за асоцииране остава двустранно споразумение и в съответствие с международното право всякакви промени в него могат да се правят само по искане на една от страните и със съгласието на другата, според механизмите, предвидени в текста и на съответните вътрешни процедури на страните“, пише още Барозу.

Той потвърждава, че ЕК остава ангажирана с намирането на мирно решение на конфликта в Украйна. „В това отношение ние се надяваме, че последните положителни стъпки, заложени в Протокола от Минск от 5 септември и последвалия меморандум от 19 септември, ще бъдат напълно изпълнени, включително мониторинга на украинско-руската държавна граница и нейната проверка от страна на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа), както и за оттеглянето на всички чужди въоръжени формирования и военно оборудване от украинската територия“, посочва се в писмото до Кремъл.

Барозу изразява и очакванията си за бърз и решителен напредък в тристранните преговори за доставките на руски природен газ за Украйна, за да се гарантира и изпълнението на договорните задължения към европейските клиенти на Газпром.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още