IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Гърция надхвърли 16%

През март безработните в страната са били над 810 хил., което е нарастване с впечатляващите 40% на годишна база

15:00 | 08.06.11 г.
Безработицата в Гърция надхвърли 16%

Гръцката статистическа агенция обяви, че безработицата в страната, обхваната от дългова криза, е нараснала до 16,2% през март, а броят на безработните на годишна база се е увеличил с огромните 40%, съобщи AP. От агенцията припомниха, че през февруари показателят е бил 15,9%.

Общият брой на безработните гърци през март е бил 811 340 души, докато през същия месец на миналата година те са били 578 723-ма, или нивото на безработица е било 11,6%.

Гърция въведе мерки на строги икономии, за да успее да изпълни условията за отпускане на спасителен финансов пакет от 110 млрд. долара от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Те обаче не са достатъчни и правителството на страната планира да съкрати допълнително разходите и да вдигне данъчните ставки.

В днешно изявление на Европейската комисия се посочва, че помощта, отпусната на закъсалите държави, е обвързана с изпълнението на амбициозни специфични програми, съсредоточени върху финансовата консолидация и структурните икономически реформи.

През миналата седмица пък стана ясно, че Гърция ще получи поредния транш от помощта, като най-вероятно това ще стане през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още