IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивши президенти на Русия ще могат да стават пожизнени сенатори

Путин днес подписа закона, който дава това право на държавните глави

16:50 | 22.12.20 г. 1
<p>
	Andrey Rudakov/Bloomberg</p>

Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин подписа днес закон, който дава право на бивши президенти на страната да стават пожизнени сенатори (членове на Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент), след като напуснат поста си. Това се казва в съобщение на правителствения уебсайт, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Приемането на този закон става след като по-рано тази година бяха извършени важни конституционни промени, инициирани от самия Путин, които внасят съществени изменения в политическата система на Руската федерация. Едно от тях ще позволи на Путин да се кандидатира за още два 6-годишни президентски мандата, ако пожелае.

При предишното положение след изтичането на сегашния му мандат през 2024 г. той трябваше да напусне Кремъл.

Извършващите се в Русия законодателни реформи се наблюдават внимателно на Запад за знаци, които биха могли да подскажат какви са намеренията на президента след изтичане на сегашния му мандат, който е втори поред и четвърти като цяло.

Според влезлия в сила днес закон президентът ще може лично да назначава до 30 сенатори в Съвета на федерацията, от които не повече от седем - пожизнено, а останалите - с 6-годишен мандат.

Бившият президент също може да стане пожизнен сенатор след оттеглянето си при изтичането на мандата му или предсрочно, ако сам пожелае.

Според друг вече приет, но още неподписан от държавния глава закон, бившите президенти ще получават пожизнен имунитет от съдебно преследване за каквито и да са нарушения през целия им живот, а не само докато са били на най-високия държавен пост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
мхм , туй ми се види вече прекалено ... ми извадете и Елцин ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още