IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone напуска руския пазар

Американският инвестиционен фонд е останал разочарован в опитите си да постигне изгодни сделки в страната на фона на международните санкции

10:33 | 22.09.14 г.
Blackstone напуска руския пазар

Американският инвестиционен фонд Blackstone напуска руския пазар, подчертавайки все по-малкото желание дори на имащите добри позиции в страната компании да правят бизнес на Изток.

Базираният в Ню Йорк фонд е останал разочарован в опитите си да постигне изгодни сделки в страната, след като преди три години съоснователят Стивън Шварцман се присъедини към Международния консултативен съвет на Руския директен инвестиционен фонд. Държавната организация контролира публични средства на стойност 10 млрд. долара, предава Financial Times (FT).

За да подобри позициите си в Руската федерация, Blackstone нае Дмитрий Кушаев – бивш ръководил на звеното за инвестиционно банкиране на ING в Русия. Кушаев имаше за цел да подпомага постигането на изгодни споразумения в страната.

Въпреки това Blackstone, която не разполага с офис в Русия, избра да не поднови договорите на наетите от него консултанти в страната. Според запознат със ситуацията човек този ход ще доведе до край на опитите на Blackstone да пробие в Русия.

От американския инвестиционен фонд отказаха пред FT коментap по темата.

Санкциите на Вашингтон и Брюксел срещу руски лица, близки до Кремъл, както и спрямо подкрепяни от държавата промишлени и банкови групи, доведоха до замразяване на западните инвестиции в страната.

По думите на запознатия със ситуацията източник решението на Blackstonе е продиктувано и от факта, че дружеството не успя да открие подходящи инвестиционни възможности в последните три години. "В най-добрите времена Blackstone не успя да намери нищо за правене. В лошите времена Blackstone не може да си представи да не прави нищо", посочва той.

По-рано този месец частният инвестиционен фонд DMC Partners, основан от трима бивши ръководители на Goldman Sachs, също напусна Русия, след като не успя да набере целевото си финансиране в размер на 2 млрд. долара.

През август Европейската банка за възстановяване и развитие, която подкрепяше някои от най-успешните частни капиталови сдружения на Русия през последните три десетилетия, включително базираната в Москва Baring Vostok, спря новите си инвестиции в страната.

Международните инвестиционни групи обаче бяха предпазливи спрямо Русия още преди украинската криза, страхувайки се корупцията, политическата намеса в бизнеса и сложната съдебна система.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още