IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блиц коалиция в Атина

Алексис Ципрас ще се съюзи с консервативните "Независими гърци", което вещае сформиране на антиевропейско правителство

12:44 | 26.01.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Алексис Ципрас (вдясно) разговаря с ръководителя на популистката дясна партия &quot;Независими гърци&quot; Панос Каменос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас (вдясно) разговаря с ръководителя на популистката дясна партия "Независими гърци" Панос Каменос. Снимка: Ройтерс

Лидерът на спечелилата изборите в Гърция СИРИЗА Алексис Ципрас сключи алианс, насочен срещу мерките за строги икономии, часове след победата си в изборите, предава Bloomberg.

Според дясната популистка партия "Независими гърци" Гърция вече почти има правителство. Партията ще участва в правителство, начело на което застане изборният победител СИРИЗА, заяви партията в понеделник, цитирана от Ройтерс. Преди това председателят на СИРИЗА Алексис Ципрас разговаря с ръководителя на популистката дясна партия Панос Каменос. 

„От този момент нататък има правителство", заяви Каменос. Министър-председател ще бъде очаквано Ципрас, който по-късно в понеделник ще се срещне с президента Каролос Папуляс, добави още Каменос. По-думите му по-късно днес се очаква Ципрас да обяви състава на кабинета, „в който ще участваме и ние“.

„Независимите гърци“ ще подкрепят Ципрас и неговото проектоправителство при гласуването на вот на доверие, което ще се състои на 5-и февруари, поясни още Каменос.

При преброяване на 99,9% от бюлетините СИРИЗА има 36,3% на сто от гласовете и 149 места в новия парламент. За абсолютно мнозинство са необходими 151 места. Дясната партия засега печели 4,8% и 13 места.

По време на предизборната кампания "Независимите гърци" постоянно наричаха Гърция „окупирана от Тройката страна“. Те също, подобно на СИРИЗА, настояват за незабавно прекратяване на програмите за строги икономии и неизплащане на кредитите на международните донори.

Непосредствено след победата си в неделя вечерта в Атина Ципрас обяви, че като нов ръководител на правителството ще сложи край на „катастрофално строгите икономии" в страната и ще преговаря с международните кредитори за преструктуриране на дълга.

В речта си пред свои последователи Ципрас не поясни как точно той планира да предоговори условията с донорите. Целта на политиката му ще бъде „да излекува раните, нанесени на гърците от кризата, и да възстанови социалното сближаване в страната“. Изискванията на Тройката са довели до сериозно социално напрежение в Гърция, казва той.

Още в понеделник финансовите министри от еврозоната ще обсъдят в Брюксел последиците за валутния съюз и за Европейския съюз от изборните резултати. Конкретни решения обаче засега не се очакват. ЕС и Международният валутен фонд (МВФ) помогнаха на Гърция със заеми на обща стойност около 240 милиарда евро. В еврогрупата вече се дискутира и възможността за продължаване на гръцката спасителна програма след 28 февруари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
Моабет да става
преди 9 години
САЩ са достаъчно хитри и знаят, че когато двама се карат третия печели и умело противопоставят ЕС и Русия. А колкото до ФЕД те искат да се наложат над целият свят не само в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
ФЕД и САЩ не са толкова първосигнални, че да искат да се наложат над Европа като я затрият, разпаднат и/или обезсилят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
А в Испания (PIIGS) предстоят избори есента на 2к15 г.Дали ще им изнесат урок .... какво се получава когаТО ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
Моабет да става
преди 9 години
Как става това да се изземат държавни активи и те да бъдат продадени без съгласието на собственика? Имало е опити на Международния валутен фонд да въведе подобни правила но без успех :) Дори и да го има в договора нали гръцкото превителство трябва да даде разрешение за продажбата. А те точно това отказват. Най- много да си го преместят в другия крачол.Нека МВФ отидат в Гърция и да продаде чужда собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Кой и за какво ще нарече герои едни обикновени крадци, лъжци и мошеници, чиито проблем се състои в това, че никой вече не иска да ги храни наготово?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 3
Боян
преди 9 години
Ако не друго, то поне живее в интересни времена. Та според мен сега предстоят изключително интересни, където залогът е огромен. За нещастие Германия е почти сама (много напомня втората световна война), срещу нея са Франция, Италия, Испания и Великобритания със скритата подкрепа на САЩ. Просто Гърция ако някой си мисли, че е сама е изключително ***, а още по *** ще е ако си мисли, че тоя Ципрас е просто един лаладжия, напротив той е доста добре инструктиран какво да прави. Според мен има два варианта за развитие на нещата Гърция излиза поне от Еврозоната т.е победа за Германия или ЕЦБ започва да печата в Италиански стил надминавайки ФЕД и в крайна сметка Германия решава да излезе от Еврозоната и малко след това тя престава да съществува, което ще е чиста победа за ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Значи вече е време за показно на тема какво се случва с търтеите, които крадат, фалшифицират отчети и накрая скачат срещу този, който ги храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Бе те и през 1941-ва са изглеждали далече от здравия разум, а ние - целите в разум, ама ние им плащахме репарации до 1972 г. и забравихме какво е агнешко.... хахаха! И тогава по кръчмите из България (тогава чатовете са били из кръчмите) е било пълно с такива като тебе и останалите евроатлантици, дето мноо са били силни в прогнозите и здравия разум... хахаха! Може дедо ти да е бил такъв и ти сега по наследство... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 8
milioner4e
преди 9 години
По-гнусна симбиоза може да има само в Холандия. Тръпки ме побиват, ужас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Не забравяйте и Златна Зора която е доста пиперлива на темата ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още