IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата на Полша със страстта ѝ към чуждестранните инвестиции

Икономическото развитие на Полша твърде много зависи от чуждестранно финансиране, заяви заместник министър-председателят

12:05 | 25.12.15 г.
<p>
	Матеуш Моравиецки <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Матеуш Моравиецки Снимка: архив Ройтерс

Икономическото развитие на Полша твърде много зависи от чуждестранно финансиране, а страната трябва да мобилизира вътрешните спестявания, за да подкрепи инвестициите, заяви заместник министър-председателят и министър на развитието Матеуш Моравиецки, цитиран от Bloomberg.

Моделът ни на икономически растеж ни вкарва в капан“, казва Моравиецки, бивш главен изпълнителен директор на Bank Zachodni WBK SA, третата най-голяма банка в страната, собственост на испанската Banco Santander.

Задълбочили сме зависимостта си от чуждестранните инвестиции през последните 25 години“, каза той.

Новият кабинет, който спечели изборите през октомври с обещания за засилване на ролята на правителството в икономиката и за защита на националните интереси, не иска да „плаши“ чуждестранните инвеститори, но кани тези, които предлагат нови технологии, каза Моравиецки.

Правителството ще предложи и стимули, с които да насърчи местните, най-вече малки и средни, компании да инвестират спестяванията си за 63 млрд. долара, каза той.

Управляващата партия „Право и справедливост“ планира да обложи с данъци най-вече банки и вериги супермаркети чуждестранна собственост, за да събере пари за социалните си програми. Очаква се брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да се увеличи с 3,5% през тази година, като това е най-бързо разрастващата се страна в Европейския съюз от глобалната дългова криза през 2008 г.

Инвеститорите отговориха на икономическата програма на управляващата партия, продавайки полските си активи. 

Моделът на растеж на Полша след 1989 г., базиран отчасти на модернизиране на икономиката чрез продажба на държавни индустрии на частни инвеститори, е изживявал пътя си и правителството с право настоява за повече иновации, коментира Пьотр Барткиевич, икономист в MBank във Варшава.

Въпреки това пристрастяването към наличието на дългосрочен чужд капитал е малко в повече“, каза Барткиевич. „Полша може би отново ще започне да се възприема за класически развиващ се пазар, където инвеститорите трябва да вземат предвид нетипичните подходи в политиките“, допълва той.

На полските правителства през последния четвърт век им липсва „привързаност и гордост към полския капитал“, коментира Моравиецки. В резултат на това нетната международна инвестиционна позиция на страната, или разликата между общите ѝ външни активи и пасиви, се е надула.

Ще са нужни още 25 години, за да се коригира подобен недостиг, след като 20,6 млрд. евро капитал на година напускат страната, включително дивиденти за чуждестранни инвеститори, казва той.

Бившият работодател на Моравиецки, Bank Zachodni WBK, е изплатила почти 780 млн. евро от печалбата си като дивиденти през периода 2007-2014 г., докато той е бил директор на банката. Чуждестранният ѝ собственик Santander, както и предишният ѝ мажоритарен акционер Allied Irish Banks Plc, са получили над 505 млн. евро от тази сума, сочат изчисления на Bloomberg.

Негативната нетна международна инвестиционна позиция на Полша е нараснала до 68% от икономическото ѝ производство към края на 2014 г. от 41% през миналото десетилетие, сочат данни на Евростат. Външният дисбаланс на страната е пречка за повишаване на кредитния ѝ рейтинг, заяви Moody's Investors Service миналата година. Агенцията поддържа рейтинг А2 на страната, или пет нива над неинвестиционния ѝ рейтинг, от 2002 г. насам.

„Имаме нужда от повече полска икономика в икономиката на Полша“, заяви Моравиецки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още