IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел одобри държавната помощ за LOT

Средствата обаче ще бъдат включени в плана за преструктуриране на авиокомпанията

20:13 | 15.05.13 г.
Брюксел одобри държавната помощ за LOT

Европейската комисия (ЕК) одобри днес извънредната държавна помощ от 100 милиона евро, която полското правителство отпусна на националния авиопревозвач LOT, за да спаси компанията от фалит, съобщават от Брюксел.

Държавна помощ е в съответствие с европейските закони за конкуренцията, тъй като е ограничена във времето и в обхвата си, отбелязва Европейската комисия. Помощта ще позволи на компанията да погаси задълженията си.

Главният изпълнителен директор на авиопревозвача Себастиан Микош изтъкна, че благодарение на 100-те милиона евро държавна подкрепа LOT ще може да възстанови конкурентоспособността си, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Еврокомисията постави условия на Варшава в срок от половин година сумата да бъде включена в общия план за преструктуриране на компанията. През март авиопревозвачът го представи на правителството и Еврокомисията също трябва да се произнесе по него.

Миналата седмица полските депутати приеха закон, с който се позволява държавата да продаде своя дял от 67,97 процента в LOT. 

Към края на 2012 година в компанията са работили 2 063 служители. В края на февруари авиопревозвачът обяви, че ще съкрати 500 работни места.

За да обнови самолетния си парк от 35 машини, авиокомпанията поръча осем самолета Дриймлайнър 787 на Boeing и стана първата европейска авиокомпания, която ще ползва тези самолети. Инциденти с прегряване на акумулатора на този модел през януари обаче доведоха до аварийно кацане на Дриймлайнър 787 в цял свят, включително и на двата вече притежавани от полския превозвач.

Авиокомпанията планира да възобнови полетите с модерните самолети в началото на юни.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още