Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

България е сред страните в ЦИЕ с очакван по-голям ръст на застрахователния пазар

Нашата страна е втора в Централна и Източна Европа по ръст на цена на премии, посочи Александър Захариев, директор „Финансово консултиране“ в Делойт България

България е сред страните в ЦИЕ с очакван по-голям ръст на застрахователния пазар

Снимка: Pixabay

Застрахователният сектор в България продължава да бъде активен, като нашата страна е втора в Централна и Източна Европа по ръст на цена на премии след Латвия. Първата причина за това ценово движение е фактът, че тръгваме от по-ниска база и втората - над 75% от българския застрахователен пазар е свързан с "Гражданска отговорност" и "Каско", които през последните пет години са обект на засилен регулаторен натиск. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" Александър Захариев, директор „Финансово консултиране“ в Делойт България.

Още по темата

"За целия регион на ЦИЕ се забелязва стабилен ръст на застраховането, особено в общото. Както в България, така и по другите страни общото застраховане е далеч по-масово, отколкото животозастраховането. Тази форма на застраховка все още среща трудности поради липса на популярност, регулаторен натиск, Covid кризата и инвестиционния си елемент", посочи той.

По думите Захариев регионът на ЦИЕ може да бъде разделен на три групи. Развиващите се пазари, сред които България, Румъния, Литва и Сърбия, предоставят по-ниско проникване на застрахователни услуги и по-ниска цена на премии. Те обаче са държавите, в които се очаква по-голям ръст на пазара.

Александър Захариев съобщи, че най-зрелите и най-големите застрахователни пазари са Полша и Чехия, където очакванията за ръст са и най-песимистични.

Според него именно това разделение движи сделките за сливания и придобивания. Захариев посочи няколко фактори, които предизвикват тази активност въпреки пандемията.

„На първо място е консолидацията на пазара - ЦИЕ продължава да бъде изключително разпокъсан пазар, като основните играчи на тази сцена са четирима - Vienna Insurance Group, UNIQA, Allianz и Assicurazioni Generali, отбеляза Захариев.

Той потвърди, че на застрахователния пазар има около 15-20 второстепенни компании, което е и причината за фрагментацията в региона.

"Основната цел на тази консолидация, освен да адресира пазарната фрагментация, е използването на значителни синергии при тези придобивания, свързани с контролиране на разходите за общото застраховане", е мнението на Александър Захариев.

По думите му вторият основен фактор, който влияе върху сключването на тези сделки, са регулациите.

"Това е изключително регулиран бизнес, особено в пенсионното осигуряване и животозастраховането. Ние отчитаме серия от сделки, въпреки че са по-малки, но въпреки това силно регулирани", разкри той.

Що се отнася до по-големите и интересни сделки, които се сключват през последните години,  Александър Захариев посочи сключената преди около месец тази между Vienna Insurance Group, приключила с придобиването на застрахователния бизнес в ЦИЕ на Aegon Nederland.

"Сделката обхващаше четири региона - Полша, Унгария, Словакия и Турция. Deloitte беше консултант на Vienna Insurance Group по сделката, която беше на стойност 830 млн. евро и екипът на нашата компания, ангажиран по придобиването, наброяваше над 80 души", разкри параметрите на сделката експертът.

Захариев засегна и темата за застрахователните трансакции в България за периода 2015-2020 г., като поясни, че някои от тях са свързани с вторични последствия от смяна на собствеността, продукт на други по-мащабни трансакции.

"Сред най-значимите са придобиването на ОББ от белгийската КВС и това на Сосиете Женерал Експресбанк от OTP Bank чрез Банка ДСК", даде пример той.

Как се отразява на застрахователния бизнес Covid-19? Къде ще има отлив на застраховки?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Русия разхлаби още капиталовия контрол заради поскъпването на рублата