IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Гърция подписаха меморандум за развитие на жп коридор между ключови пристанища

Жп линията се предвижда да се управлява от съвместно дружество, за проекта ще се търси финансиране от ЕС

13:43 | 06.09.17 г. 8
<p>
	Кадър от подписването на меморандума. <em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Кадър от подписването на меморандума. Снимка: Министерски съвет

България и Гърция ще изграждат железопътен (жп) коридор, който свързва пристанищата Солун, Кавала и Александруполис с Бургас, Варна и Русе.

Меморандум за разбирателство във връзка с изграждането на жп линията беше подписан днес в Кавала, Гърция, от българския и гръцкия министър на транспорта и премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Жп линията се предвижда да се управлява от съвместно дружество.

С подписването на меморандума за разбирателство между България и Гърция ние продължаваме съединяването на транспортните и енергийни хъбове, на възможностите за развитие на туризма, бизнеса, движението на хора и капитали в нашия регион, коментира Борисов на събитието.

Той изрази увереност, че проектът ще бъде защитен пред Европейската комисия (ЕК), откъдето явно ще се търси и финансиране.

Той изтъкна, че през октомври ще бъде поискана среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, на която да бъдат представени идеите за развитие на региона и да се търси подкрепа за коридора.

Според гръцкия министър-председател подписването на днешния меморандум за разбирателство е от значение не само за двете страни, но и за региона. „Постигаме резултати по кардинални въпроси и можем да бъдем пример за подражание“, заяви той.

„Договорът е силен лост за движението в региона като цяло. Това е голяма стъпка, така че балканските страни да са европейско пространство на сигурност и стабилитет“, изтъкна Ципрас.

Гръцкият премиер отбеляза, че се откриват нови хоризонти и на енергийната карта на Европа, като добави, че предстои да се разискват тези теми на ниво министри. Ципрас потвърди и желанието за тясно сътрудничество в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, на което Гърция, по думите му, гледа като на Балканско председателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Точно обратното, ще го умножат многократно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
Grosss
преди 6 години
Струва ми се,че Варна и Бургас ще загубят значението си като пристанища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Май китайците ще имат по-голяма полза от този коридор от византийците.Имаш ли представа какви пари от ЕС ще влязат в бюджета ни за построяването и след това какви приходи ще генерира един такъв ЖП коридор?Всеки който не иска да минава през Босфора ще ползва това трасе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Това в голяма степен съвпада с интересите на Китай (за разширяване използването на Солунското пристанището за развитие пътищата Китай-Европа).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 9
крас
преди 6 години
Нашите коридори превръщат България в ЗАДЕН ДВОР на ВИЗНТИЙЦИТЕ!ПО ТЪПО ОТ ТОВА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
крас
преди 6 години
А какво стана с Коридор 8 ???СЛОЖИХМЕ ЛИ МУ КРЪСТА?Защо тогава разкваквахме жабетата с този договор подписан с МАКЕДОНИЯ, който има само ПОЖЕЛАТЕЛЕН ХАРАКТЕР. ИЛИ МАКЕДОНИЯ ОСТАВА В ЗОНАТА НА СЪРБИЯ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
lyusien
преди 6 години
Това е прекрасно Стига това споразумение да не остане на книга и да бъде реализирано Няма нищо общо със Сибир Движение на стоки и услуги от пристанищата в Гърция до черноморски пристанища Варна и Бургас и след това до Украина и прибалтииските републики Швеция и Финландия и обратно А чрез терминала в Русе по Дунав до Централна и Западна Европа чак до Ротердам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
cernomore
преди 6 години
румъния прави коридори за европа, а ние за сибир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още