Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

България и Македония обмислят нов газов интерконектор

Новата връзка Петрич-Струмица е във връзка с предстоящата битова газификация на региона

България и Македония обмислят нов газов интерконектор

Снимка: Investor Media Group

Македония разглежда различни варианти за увеличаване на вноса на природен газ от България. Това стана ясно след края на първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо и търговско сътрудничество между България и Северна Македония. По думите на министъра на икономиката на Северна Македония Крешник Бектеши се обсъжда изграждането на нова връзка Петрич-Струмица, като причината е предстоящата битова газификация на региона.

Още по темата

От своя страна българският транспортен министър Росен Желязков обясни, че в момента българската газопреносна мрежа е единственият източник на доставки на природен газ за Северна Македония.

„Това става през съществуващия интерконктор, но вечеговорим и за изграждането на нов. Той ще даде възможност не само за доставки, но и за развитието на газопреносната система на Северна Македония. Обсъжда се експертизата, която „Булгартрансагаз“ има по отношение на тази мрежа и как системата да бъде използвана. Това е основната предпоставка за ефективната газификация на Северна Македония. Към  настоящия момент обемите природен газ, които се пренасят, са около 0,8 млрд. куб. метра на година, а потреблението с развитието на индустрията и селското стопанство ще нараства, така че този обем ше се повиши“, обясни българския министър. 

По думите му вторият интерконектор е изключително необходим и това се признава и от двете страни.

Все още обаче не са известни никакви детайли около проекта. Не е ясно нито кога ще започне изграждането му, нито каква ще е стойността, или кога трябва да бъде завършен.

Финансирането му ще бъде за сметка на ресурсите на „Булгартрансгаз“, каза още Желязков и уточни, че за България този интерконектор е важен като част от цялостната система и газовия хъб „Балкан“.

На заседанието стана ясно, че български фирми имат интерес да реализират проекти за изграждане на ВЕИ централи в Северна Македония. Ще се задълбочи и сътрудничеството с Българската независима енергийна борса като целта е да бъде създаден сходен пазар на електроенергия и в Македония. Дългосрочната цел е да се оформи една Балканска борса за търговия с електроенергия.  По време на заседанието на междуправителствената комисия бяха набелязани още конкретни стъпки, свързани с насърчаване на инвестициите, околната среда и водите, енергетиката и туризма. Предстоят разговори с отделните авиационни оператори за включване в туристическите пакети на превози по въздух между България и Северна Македония. Очаква се през април, по време на междуправителственото заседание на двете държави, да бъдат подписани конкретни меморандуми в тези области.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Партията на Зеленски печели изборите в Украйна