IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния стават все по-сериозен фактор в Черноморския регион

По думите на Милен Керемедчиев страните изместват Турция в противодействието срещу руската агресия

21:38 | 27.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България и Румъния стават все по-сериозен фактор в Черноморския регион. Те стават "зъб на първа линия" на противодействието на НАТО срещу руската агресия в Черно море и изместват Турция. Тази позиция изказа Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и на икономиката, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"При всички положения Русия активизира много своите канали на Балканите. Първо, Сърбия продължава да бъде "остров и ръката" на руските интереси".

"Българският премиер Бойко Борисов и България все по-трудно ще бъдат балансьор между различните интереси на големите на деня. България се опитва да бъде един от най-близките приятели на Турция в споровете с Европейския съюз", припомни Керемедчиев.

Според него България трябва да покаже, че е част от НАТО. "Виждат се по-близките отношения на Турция с Русия не само в сферата на военните доставки", подчерта той.

"Две са насоките за навлизане на руско енергийно и политическо влияние в Европа - "Северен поток 2" и "Турски поток" и продължението му, "Балкански поток". САЩ се опитват да затворят тези врати. Натискът върху нас се увеличава, за да имаме активна роля в зараждащата се нова Студена война".

Керемедчиев посочи, че предвид забавянето на "Северен поток 2" САЩ ще се опитат да забавят и "Балкански поток".

"Източноевропейските държави са едни от сериозните поддръжници на политиката на САЩ, голяма част от тях имат явна антируска реторика и кампания - Вишеградската четворка и прибалтийските държави", обясни още той. "Всяка една от тези държави първа започна да повишава бюджетите си за отбрана. Те купуват американска техника и въоръжение, за разлика от западновропейските държави, които могат сами да се справят с това", коментира гостът.

По покана на американския президент Доналд Тръмп на посещение във Вашингтон са израелският премиер Бенямин Нетаняху и неговият опонент Бени Ганц, като се очаква да бъде анонсирана "Сделката на века" и решение на израелско-палестинския въпрос.

По тази тема Керемедчиев изрази мнението, че Тръмп се опитва да се намеси във вътрешния ред на Израел.

"Има паритет между двете фракции. Двамата лидери са поканени, за да се покаже, че и на двамата се обръща внимание. САЩ след идването на Тръмп на власт имат изцяло произраелска политика. Спря се и американската финансова помощ към палестинските автономии, които ЕС спонсорира", изтъкна той. "Отношението между Израел и Саудитска Арабия относно Иран ще се сближава. САЩ използват двама основни партньори да обединят своите усилия, тъй като очакват активизация на иранските прокси милиции - може да бъде в Йемен, в палестински земи, в Ирак през шиитските милиции или в Сирия през "Хизбула".

Цялото интервю вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още