IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централна и Източна Европа се нуждае от нов модел на растеж

Основните му компоненти са износът, производителността и преките чужди инвестиции, посочват икономистите Мартин Бейли и Пал Ерик Сятил

11:30 | 02.02.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централна и Източна Европа се нуждае от нов модел на растеж

Преди пет години Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се радваше на един от най-впечатляващите икономически ръстове в света, пишат за сайта project-syndicate.org Мартин Бейли от инситута Brookings (бивш председател на Икономическия съвет при президента Клинтън) и Пал Ерик Сятил, управляващ партньор в McKinsey за Източна Европа, ОНД, Близкия Изток и Африка.

Годишният ръст на БВП в ЦИЕ бе близо до 5% - малко под този в Китай и Индия. Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) се изливаха в България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полшия, Румъния, Словакия и Словения с темп от над 40 млрд. долара годишно. Всяка шеста кола, произведена в Европа, идваше от ЦИЕ. Производителността и доходите на човек растяха бързо, снижавайки разликата със Западна Европа.

След глобалната финансова криза и последвалата я рецесия обаче регионът се затруднява да възвърне икономическата инерция. Растежът спадна до под една трета от предкризисното си ниво. ПЧИ, които се свиха със 75% между 2008 и 2009 г., се възстановиха само частично.

Изглежда ЦИЕ излезе извън радара на глобалния бизнес и инвеститорите. Нашият анализ обаче показва, че факторите, които бяха направили региона толкова привлекателен, остават незасегнати, посочват авторите.

Растежът и ПЧИ все още са потиснати, но като цяло регионът излезе от кризата в относително добро състояние. В повечето страни публичния дълг не надвишава 60% от БВП от 2004 г. - рязък контраст с много от 15-те членки на ЕС към този момент. ЦИЕ продължава да се радва на високо образована работна сила, докато заплатите са 75% по-ниски от тези в ЕС-15.

В същото време регионът изпитваше същите балони - главно на имотния пазар - които доведоха до кризата. Цените на недвижимите имоти в Румъния, например, нараснаха с 23% между 2004 и 2007 г. Освен това въпреки значителното подобрение в бизнес средата на региона, той имаше по-големи проблеми с корупцията от ЕС-15, макар да се справяше по-добре от други развиващи се икономики като Китай, Индия, Бразилия и Русия.

Кризата разкри съществени слабости в икономическия модел на ЦИЕ – прекалена зависимост от износа към ЕС и високо ниво на потреблението в сравнение с други развиващи се региони, подкрепяно от заемите и притока на ПЧИ за финансиране на капиталовите инвестиции.

ЦИЕ може да изработи нов модел, който според нас ще й позволи да се завърне към растеж от порядъка на 4-5%. Този модел има три основни компонента – разширяване и надграждане в износа, увеличаване на производителността в секторите, в които е ниска, съживяване на ПЧИ и разработване на начини, чрез които икономиките от ЦИЕ да финансират по-голямата част от растежа си чрез по-високо вътрешно спестяване.

Регионът има големи възможности да повиши стойността на своя износ на стоки и услуги. Например, той е добре позициониран да се превърне в европейски център за преработка на храни. Заплатите в ЦИЕ все още са значително по-ниски, така че наденичката, направена в Полша, струва в Берлин с 40% по-малко от тази, направена в Хамбург.

Последна актуализация: 21:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
абитуриент
преди 10 години
говориш УТОПИИ.....!!!!!???....те са ни захапали сега ще ни изпускат....???!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Dimat
преди 10 години
бай Промо,напълно си прав.На политиците езиците се олющиха с тези "чуждестранни инвестиции",страната беше превърната в пустиня в угода на "инвеститорите",а те все не идват и не идват,Каквото дойдоха,направиха го(периода от 2001,до 2008 година),реализираха си печалбите и ...офейкаха.Оставиха си за всеки случай чуждите банки,корпорации,монополи,търговски вериги,за да могат чрез тях централите им от запада,да има къде да си изхвърлят бракуваната и предназначена за скрап продукция и да дообират малкото,което се създава в страната,както и изпратеното от гастарбайтерите на техните близки.И толкова.Прав си,че спасението на тези страни(от ЦИЕ) е в насочване на усилията за повишаване на тяхното вътрешно потребление,което по моему е възможно при изпълнение на няколко условия:1) Излизане от ЕС.2) Учредяване на техен политико-икономически съюз.3) Създаване на собствена ,независима от СБ,МВФ,ЕЦБ и други подобни централна банка .4) Избор на критерии за реализация на вътрешна за съюза кооперац
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
бай Промо
преди 10 години
Отн.: Изглежда ЦИЕ излезе извън радара на глобалния бизнес и инвеститоритеЦялата тази психика с така наречените инвеститори е тотално сбъркана по принцип от самото начало.Не може цял живот да седиш като турландясан на пейката пред гаража, реконструиран в местна кръчма, и да лееш крокодилски сълзи, че някакви инвеститори (които самите имат 17.3 T дълг) трябвало да идват до безкрайност в БГ и да инвестират до безкрайност в местната духовна нищета ... която пък залага главно и предимно на рекета от профсъюзите и на безсрамните такси на Търговския ... за подаване на нулеви декларации.1. Местното население трябва да стане Инвеститорите, защото другите инвеститори идват само за да обират бързи и лесни печалби .. и когато печалбите станат бавни и трудни си вдигат чуковете.2. Преходът беше използван за забогатяване на най-наглите и арогантни и ако някой има някакво намерение да забогатява като икономика не е зле да вземе мерки срещу тези порочни практики ...на нерегламентирано забогатяване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"Централна и Източна Европа се нуждае от нов модел на растеж"---------------Ъхъ! И Западна тоже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още