IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Русия отне лиценза на 34-та по големина банка

Колапсът на Внешпромбанк е един от най-големите в историята на страната

19:50 | 21.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Решението подчертава растящия натиск върху руския банков сектор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Решението подчертава растящия натиск върху руския банков сектор. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Русия отне лиценза на средната по големина банка Внешпромбанк. Нейният фалит е един от най-големите в историята на Русия, пише Ройтерс.

Внешпромбанк е една от 40-те най-големи банки по размер на активите. Централната банка я лиши от разрешението за извършване на банкова дейност, след като откри дупка в баланса й за 187,4 млрд. рубли (2,3 млрд. долара).

Решението подчертава растящия натиск върху руския банков сектор, след като сривът на икономиката става по-сериозен заради спада в цените на петрола.

Колапсът на Внешпромбанк е поредният от серията скъпи банкови фалити или спасявания, които увеличават финансовия товар на държавата, която иска да възстанови стабилността на крехката банкова система.

Отнемането на лиценза на банката идва в момент, в който руската рубла покорява нови рекордни дъна спрямо долара, след като спадащата цена на петрола причинява смут на глобалните финансови пазари.

Финансовите трудности на Внешпромбанк са очевидни от седмици. Централната банка я постави под специален надзор на 18 декември, посочвайки като причина опасения относно ликвидността на трезора, качеството на активите и отклонението от показателите за капиталова адекватност.

Малко след това директорът на банката Лариса Маркус беше арестувана по подозрения в измами. Адвокатът й коментира, ,че няма доказателства тя да е замесена в криминални деяния.

Според руски медии сред клиентите на банката освен част от руския елит е и Руската православна църква.

Според класация на Интерфакс Внешпромбанк беше 34-та по големина банка по размер на активите и 33-та по депозити, което я прави сравнително голям играч в страна с около 700 действащи банки.

Тя не е достатъчно голяма, за да е от системно значение, имайки предвид, че 20-те най-големи банки в Русия съставляват една трета от активите на сектора.

Въпреки това депозитите на банката за 72,9 млрд. рубли, приблизително две трети от които са гарантирани, означава, че загубите за правителството ще бъдат значително. Русия гарантира депозити до 1,4 млн. рубли на вложител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още