Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Централната банка на Турция изненадващо повиши очакванията си за инфлацията

Ходът е знак, че институцията няма да бърза да възобновява намалението на лихвите тази година

Централната банка на Турция изненадващо повиши очакванията си за инфлацията

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Турция изненадващо повиши прогнозите си за инфлацията за края на тази година с повече от процентен пункт, което се приема като знак, че институцията няма да бърза да възобновява намалението на лихвите след двумесечната пауза, пише Bloomberg.

Ръстът на потребителските цени ще достигне 8,9% към края на тази година, коментира управителят на банката Мурат Уйсал в Анкара по време на представянето на третия тримесечен доклад за инфлацията за 2020 г. Предишната и прогноза беше за 7,4% инфлация към края на 2020 г.

Централната банка на Турция за първи път увеличава ценовите перспективи за 2020 г., отбелязва агенцията. Ограниченията, наложени за овладяване разпространението на коронавируса, засягат сериозно веригите за доставки и повишават и инфлацията, коментира Уйсал.

По-малко благоприятните перспективи пред Турция могат да означават по-дълго изчакване преди централната банка да възобнови цикъла на облекчения, който осигури 1,575 пункта намаление на лихвите в девет последователни стъпки от миналия юли. Може да се гарантира по-голяма предпазливост, когато разходите за заеми, коригирани спрямо инфлацията в Турция, са едни от най-ниските в света, докато държавните заемодатели отпускат кредити, а създателите на политики вкарват ликвидност чрез държавните облигации.

Още по темата

„Сегашната ни позиция по паричната политика е в съответствие с перспективите за инфлацията“, коментира Уйсал.

Икономистите казват, че ревизията е изненадваща. Това показва, че инфлацията ще остане над целта на политиците. Понеже управителят на централната банка се стреми да осигури "разумна" степен на реална възвръщаемост за инвеститорите, възможността за допълнително облекчаване вече не съществува.

Турция е сред няколкото развиващи се икономики, в които централните банки са по-предпазливи и се движат по-бавно от очакваното при понижаването на лихвите. Турската лира освен това поевтинява в последните дни, заради което политиците могат да решат, че не искат да я излагат на допълнителен риск.

По време на брифинга лирата увеличи загубите и се търгуваше с 0,4% по-слабо спрямо долара малко след 13 ч. в Истанбул.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Защо Армения и Азербайджан се бият за Нагорни Карабах?