IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия сменя четвърти здравен министър от началото на пандемията

Петр Аренбергер подава оставка заради недекларирано имущество, Адам Войтех, който подаде оставка през септември, се връща на поста

15:51 | 25.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Министърът на здравеопазването на Чехия Петр Аренбергер подаде оставка във вторник след разкрития в медиите, че не е декларирал имоти и доходи, когато пое поста на 7 април, съобщава онлайн изданието Politico.eu.

При официалното обявяване на решението си Аренбергер заяви, че е „преживял медиен линч" и определи неправилната си декларация за собственост като „грешка". Той също така е подложен на критика за уволнението на интердисциплинарна група експерти, които са съветвали здравното министерство, с аргументите, че броят на заразените и смъртните случаи сега е далеч по-нисък.

Аренбергер е четвъртият чешки министър на здравеопазването, загубил поста си по време на пандемията. Той ще бъде заменен от Адам Войтех, който беше министър на здравеопазването, когато започна епидемията в страната.

Войтех заемаше поста от декември 2017 г. до миналия септември, когато подаде оставка поради рязкото нарастване на случаите на коронавирус.

Новината беше оповестена за първи път от министър-председателя Андрей Бабиш в Брюксел по време на срещата на върха на ЕС. Той каза, че Аренбергер не е разбрал, че изискванията за „декларации за собственост са по-строги на министерско ниво“.

Бабиш похвали Войтех, като коментира, че е съжалявал, че е напуснал правителството миналата година. „Мисля, че той беше много добър министър“, добавя премиерът на Чехия.

Не може да бъде забравен фактът обаче, че двамата се сблъскаха миналия август, след като Войтех препоръча на чехите да носят маски в магазините и в обществения транспорт, за да спрат разпространението на вируса. По това време Бабиш критикува публично идеята и пренебрегна Войтех.

Под натиска на Бабиш Войтех отстъпи и коронавирусът бързо се разпространи в Чехия. Страната е сред държавите с най-голям брой жертви от вируса спрямо населението в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още